Касиране на изборите за общински съветници в Каварна поискаха от

...
Касиране на изборите за общински съветници в Каварна поискаха от
Коментари Харесай

Манипулиран вот? Съдът решава за касиране на изборите в Каварна

Касиране на изборите за общински съветници в Каварна желаеха от няколко политически сили. Делото се гледа от Административния съд в Добрич, който ще се произнесе в понеделник.

При наново броене на бюлетините се стигна до пренареждане в локалния парламент, като една от партиите даже остава без квота.

В продължение на 3 съвещания съдът брои бюлетините от всички 30 изборни секции в община Каварна. Част от чувалите не бяха запечатани, пакетите в тях раздрани, а бюлетините в насипно положение.

Констатирани бяха фрапантни разминавания в числата от протоколите и бюлетините, по тази причина бяха назначени видеотехническа и статистическа експертизи. Днес бяха изслушани движимостите лица.

От експертизите стана ясно, че бюлетините са били съответно опаковани преди да бъдат предадени в Общинската изборна комисия.

" Това, което ние открихме, отваряйки чувалите, няма нищо общо с видеозаснемането ", съобщи Велина Пенчева, юрист на част от жалбоподателите.

" По принцип сме отваряли единствено на първа секция, тъй като имаше разминаване единствено в преференциите на две партии и трябваше да се посочи за коя партия е преференцията. След като приемем протоколите, се предават на общинска администрация ", добави Даниела Николова, ръководител на ОИК Каварна.

418 действителни бюлетини се трансформират в недействителни, съгласно статистическата експертиза от повторното броене. Така общият брой недействителни гласове става 1600 при 3900 действителни.

" До 38%, на някои места – 40 и нагоре, зависи от секцията, са манипулирани бюлетините. Със задрасквания, зачерквания, със стрелки, с ограждане на избрана партия, с други знаци като вратовръзки, звездички, цветченца и така нататък, с цел да стане надлежно бюлетината недействителна ", разяснява Диана Далакманска, юрист на част от жалбоподателите.

А в реалност това пренарежда вота.

" Описах безусловно всичко, каквото е по протоколите от СИК. Видях, че има корекции, ремонти, добавки. Различаваше се в това число цифром от словом ", сподели още Павлина Гандева, експерт по статистическата експертиза.

Ще бъде сезирана и прокуратурата, която би трябвало да откри кой е отговорен за операциите. А дали вотът ще бъде касиран ще стане ясно на 27 ноември.

Вижте още в репортажа на Надежда Карапанчева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР