Касиране на изборите в асеновградското село Конуш поиска официално кандидатът

...
Касиране на изборите в асеновградското село Конуш поиска официално кандидатът
Коментари Харесай

Касиране на изборите в Конуш поиска кандидатът на БДС Радикали

Касиране на изборите в асеновградското село Конуш изиска публично претендентът за кмет от ДБС " Радикали " Филип Гурдев. Той се съмнява в правилното осъществяване на преброяването от Секционната изборна комисия (СИК) по време на втория тур от локалния избор. С тъжба до Общинската изборна комисия (ОИК) и до Централната изборна комисия (ЦИК) Гурдев е изискал да бъде отворен чувалът и бюлетините да бъдат наново преброени. Според предадения протокол, спечелилият кметския пост в Конуш - Георги Ваклушев от " Българска социалистическа партия за България " - е с преднина от тъкмо 70 гласа.
За него са дали своят вот 256 от жителите на селото, а Филип Гурдев е получил поддръжката на 186 души. Празните бюлетини или такива, в които е гласувано за повече от един или не може да се откри еднопосочно вотът на гласоподавателя, са общо осем на брой. Пред Actualno.com, претендентът на БДС " Радикали ", който остана втори на балотажа изясни, че е участвал в СИК по време на броенето. Той обаче твърди, че не е имал задоволително добър директен образен контакт, какъвто е трябвало да му бъде обезпечен. Членовете на комисията са били общо девет на брой. Всички са били локални поданици, като се изключи един, който е от Нови извор. По думите на Гурдев, брачната половинка на кандидат-кмета от Българска социалистическа партия също е взела участие в броенето, като член на СИК, а в течение на изборния ден .
Когато е завършил изборният ден и е била отворена урната броенето е почнало, като всеки е взимал от кутията и е броял, без да се съветва и да демонстрира бюлетините от купа пред себе си на останалите членове от комисията. В един миг е настъпило комплициране, като към този момент преброени гласове в интерес на Филип Гурдев са били сложени в купа с тези, на Георги Ваклушев . Не се е провела и повторна инспекция, макар недоразумението. Гурдев се съмнява, че е допустимо сходна неточност да се е случила и с още бюлетини в негова изгода. Това са част от претекстовете, заради които претендентът за кмет на Конуш от ДБС " Радикали " изиска анулиране на избора в селото.
Като втора причина за настояването си, той акцентира изказвания на свои съселяни, че провеждането на самите избори е опорочено, защото на фамилии са били предлагани разнообразни облаги, с цел да отидат да гласоподават . На едни били давани по четири кубика дърва, на други - по 50 литра мляко, а на трети - телешки бутове.
Междувременно, на Филип Гурдев му е направило усещане, че от 17:00 ч. до 20:00 ч. в секцията са почнали да идват голям брой възрастни и хора с увреждания, които са влизали в " тъмната стаичка " с компаньон. Трима от тях са били съпроводени от сина на претендента от алената партия. Това той показва, като идващ претекст за настояването си изборите в село Конуш, община Асеновград, да бъдат касирани. " Възможно е тези 70 гласа разлика да се окажат в моя изгода, а може и да не са, само че аз желая да се извърши инспекция, с цел да стане ясна истината ", сподели в умозаключение Гурдев.
Жалбата на претендента на БДС " Радикали " е прегледана от ЦИК и е препратена по подготвеност до Административен съд-Пловдив. Датата, за която е планувано съвещание от делото по проблема, е 14.11.19 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР