Касим-Жомарт Токаев положи клетва и прие днес поста и.д. президент

...
Касим-Жомарт Токаев положи клетва и прие днес поста и.д. президент
Коментари Харесай

Касим-Жомарт Токаев положи клетва като президент на Казахстан

Касим-Жомарт Токаев постави клетва и одобри през днешния ден поста и.д. президент на Казахстан след непредвидената оставка на дългогодишният водач Нурсултан Назарбаев, управлявал близо три десетилетия, съобщи Ройтерс.

Токаев съобщи, че ще продължи политиката на предшественика си и ще разчита на мнението му по основни политически въпроси. В първата си обществена тирада Токаев предложи столицата на Казахстан д а бъде преименувана на Нурсултан. 

Освен това Токаев съобщи, че първият казахстански президент Назарбаев ще остане доживотен " татко на нацията " - Елбасъ, и предложи да се издигне монумент в столицата на Казахстан и да се преименуват централните улици в централните регионални градове в негова чест, означи ТАСС.
78-годишният Назарбаев подаде оставка през вчерашния ден, само че остава мощно авторитетен в казахстанската политика.

65-годишният посланик от кариерата Токаев, който приказва свободно р уски, британски и китайски, ще заема президентския пост до края на мандата на Назарбаев, изтичащ през април 2020 година, според конституцията.-->

Не е ясно дали дипломираният в Русия някогашен министър председател Токаев ще се кандидатира за президент. Назарбаев го похвали през вчерашния ден като " човек, на който може да се повери ръководството на Казахстан ".

Назарбаев ръководеше богатата на нефт централноазиатска република от 1989 година, още до момента в който тя беше в състава на Съветския съюз, и постоянно печелеше изборите с над 90 % от гласовете на гласоподавателите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР