Къщата, в която е живяла през последните 8 години от

...
Къщата, в която е живяла през последните 8 години от
Коментари Харесай

Къщата на Райна Княгиня в София става музей

Къщата, в която е живяла през последните 8 години от живота си Райна Княгиня в София, ще бъде реставрирана и превърната в музей следващата година. Това заяви зам.-кметът Тодор Чобанов, представен от " Монитор ". Домът на дамата, ушила знамето за Априлското въстание, се намира на ул. “Софроний Врачански “ в регион „ Сердика “.

Емблематичната сграда тази година получи и статут на културно завещание. Кметът на региона Тодор Кръстев има задачата да движи процедурата по поправяне на къщата. „ Имаме договореност с наследници и с община Панагюрище за взаимни действия за самата експозиция. Вероятно моделът ще бъде доста сходен на този с къщата на художника Ненко Балкански. Първо ще я ремонтираме и по-късно ще разположим една подобаваща тематична експозиция за тази забележителна българка, станала емблема на революционно-освободителните битки “, изясни Чобанов.

Относно рушащите се монументи на културата Чобанов изясни, че пълномощията са в ръцете на страната и общината има доста ограничавания за влияние върху притежателите им. Именно поради това Столичната община обмисля да внесе и ремонти в Закона за културното завещание в частта му за поддръжка на културните обекти.

„ Искаме основаване на положителни тласъци за притежателите да поддържат постройките. Например благодарение на Министерство на регионалното развитие да има профилирани благоприятни условия за саниране на исторически здания, запазвайки техния автентичен тип и параметри “, сподели Чобанов.

Зам.-кметът изясни, че общината е натоварена с огромни публични упования да притиска притежателите по един или различен метод да поддържат в положително положение своя обект. По думите му статистиката показвала, че проблематичните обекти са доста малко, само че са знакови за историята на България.

„ Да, те са знакови, някои от тях са известни и известни на обществото, само че те са доста дребна част от броя на всички обекти. Именно в тези няколко случая са ориентирани нашите старания към това да убедим притежателите да вземат ограничения за запазване на тези знакови здания и комплекси “, добави още той.

От „ Московска “ 33 имат хрумвания за консервация и реституция на още исторически обекти. „ За някои ние безусловно нищо не можем да създадем, тъй като да вземем за пример когато страната е свалила статута на културна полезност, каквито са няколко случая на знакови здания, включително и „ Двойната къща “, ние към този момент нямаме никаква опция с изключение на да предлагаме връщане “, изясни зам.-кметът.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР