Къщата в Бургас, в която е живял и творил композиторът

...
Къщата в Бургас, в която е живял и творил композиторът
Коментари Харесай

Още една сграда, паметник на културата, тъне в разруха

Къщата в Бургас, в която е живял и творил композиторът Георги Шагунов – създател на "Химна на Независимостта ", тъне в съсипия. Сградата е монумент на културата в историческата част на града и незабавно се нуждае от ремонт.

Тук Георги Шагунов прекарва 50 години от живота си. Създава стотици музикални творби, измежду тях и маршът "Един завет ". Сега в къщата е рисково даже да се стои, тъй като може всеки миг да се срути. Допуснати сме единствено до вратата, благодарение на защита. Но и от тук се вижда, че таванът пада.

,,Какво извънредно безпаметство! Все едно, че влизам в гробница! На този балкон му беше последните години обичаното място… Ето тук на един стол с халат и с една котка в скута седеше съвсем през целия ден " ", споделя композиторът Кирил Дончев, който пази мемоари от детството си за Шагунов.

,,Докато тече цялата организация, с цел да бъде бургаското поданство осведомено за оповестяване Независимостта във Велико Търново…той сяда и написва може би в границите на час или малко повече този марш ", споделя пред bTV Данка Георгиева от Държавния списък в Бургас.

Военен капелмайстор, композитор, диригент и възпитател, Шагунов ни завещава близо 2000 музикални творби.

,,Шагунов е в центъра на целия музикален живот десетилетия, който се е развивал в Бургас ", отбелязва още Данка Георгиева. За да бъде опазена от бездомници, през днешния ден къщата на маестрото е с катанец, и със заковани порти и прозорци.

,,Освен покрива е наранена най-вероятно и подовата, изцяло подовата конструкция… В тази връзка предложихме изцяло възстановяване и реконструиране на постройката ", изясни арх. Венета Иванова от община Бургас.

Процедурите по координиране на ремонта сред общината и Министерството на културата са в начален стадий.

Музикалното дело на Шагунов притегля и други огромни композитори в Бургас, като Филип Кутев и Панчо Владигеров. Има концепция откакто бъде ремонтирана, постройката да се трансформира в Къща на музиката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР