Къщата в английския град Солсбъри, в която на 4-ти март

...
Къщата в английския град Солсбъри, в която на 4-ти март
Коментари Харесай

Приключи обеззаразяването на къщата на Скрипал

Къщата в британския град Солсбъри, в която на 4-ти март предходната година бяха отровени някогашният съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия, към този момент е изцяло обезопасена, заяви телевизия Sky News, представена от БНР.
След невиждано дълго „ разчистване “ в границите на 13 000 часа домът бе предадена назад на локалната община и оповестена като „ безвредно място за живеене “. Сергей и Юлия Скрипал, които оцеляха след случая, не престават да се лекуват и са под наблюдаване на незнайно място.
Домът на Сергей Скрипал е последният разгласен за безвреден обект от общо 12 такива в Солсбъри и покрайнината, които бяха изолирани неотложно след случая. Така че може да се каже, че интервенцията по обезопасяването към този момент завърши.
Новина от деня е също, че въоръжените сили сътвориха нов профилиран полк за битка със опасността от химически, биологични, радиологични и нуклеарни оръжия. Къщата на Скрипал бе най-трудна за разчистване, защото на дръжката на входната врата бяха открити следи от „ Новичок “. За задачата са били нужни 13 000 часа дейна работа на хора в защитни дрехи. Повече от 13 милиона паунда бяха отпуснати на полицията, бизнеса, туризма за справяне с нанесените вреди в региона.
Между 600 и 800 души, особено подготвен личен състав, взеха присъединяване в по този начин наречената интервенция „ Морлоп “ за обезопасяването на Солсбъри и прилежащото градче Еймсбъри, където предишния юли, най-вероятно от същата проба с „ Новичок “, се болести 44-годишната Доун Стърджес и по-късно умря. Британските управляващи упрекнаха Кремъл за случая на 4 март в Солсбъри. Заподозрени са двама хипотетични сътрудници на съветското военно разузнаване - Александър Мишкин и Анатолий Чепига. Има заповед за ареста и на двамата от Интерпол, само че възможностите те да изоставен Русия или да бъдат екстрадирани оттова са минимални.
През февруари проверяващият уебсайт „ Белингкат “ разгласи, че има още един съизвършител в отравянето - Денис Сергеев, който е разследван и като обвинен в опита за отравяне на българския предприемач Емилиян Гебрев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР