Къщата се намира на ул. Цанко Дюстабанов, строена е в

Къщата се намира на ул. Цанко Дюстабанов, строена е в ...

Собственици сами унищожават къща архитектурен паметник


Къщата се намира на ул. "Цанко Дюстабанов", строена е в началото на ХХ век. Макар и неподдържана от години, тя привлича погледите на минувачите в Пловдив. Имотът има нов собственик, който е решил да я "реставрира", използвайки строителни материали, които по никакъв начин не кореспондират с визията на сградата. Двете странични фасади са облепени с дебел стиропор и покрити със замазка, съобщава TrafficNews. Предната фасада е недокосната.

Проверка в район "Централен" установи, че къщата не е единичен паметник на културата, но е част от историческата зона "Филипопол- Тримонциум - Пловдив" и всяка намеса изисква проект, съгласуван с Националния институт по паметници на културата към Министерството на културата.

Незабавна проверка, изпратена от кмета Георги Стаменов, е установила на място намесите и е изпратила писмо до собствениците в най- кратки срокове да представят документацията, въз основа на която са започнали ремонта. Няма съгласувани документи, които да позволяват подобна намеса. "Нашите експерти ще се запознаят със случая. Ако действително няма необходимите документи, изолацията ще трябва да бъде премахната и за по-нататъшна реконструкция, собствениците да изпълнят всички предписания. Тези къщи са истинско богатство за Пловдив, те носят европейският му дух и затова трябва да бъдат съхранени в максимална степен в автентичния им вид" коментира кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

Собственици сами унищожават къща архитектурен паметник

Собственици сами унищожават къща архитектурен паметник

Собственици сами унищожават къща архитектурен паметник

Източник: fakti.bg