Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София

...
Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София
Коментари Харесай

Фандъкова иска общината или държавата да придобият къщата на Яворов

Къщата на Яворов е част от културно-историческото завещание на София и скъп архитектурен монумент. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в обществената мрежа Facebook.

Нейната позиция идва ден откакто Частен правосъден реализатор разгласи, че къщата е оповестена за обмен. Кметът на столицата е разговаряла с премиера Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов по тази причина общината или страната да я придобият .

 Къщата на Яворов оповестена за продажба на търг
Къщата на Яворов оповестена за продажба на търг

Частен правосъден реализатор продава до 16 ноември

" Къщата на Яворов би трябвало да бъде отворена свободно за жители и пълноценно да извършва функционалността на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен монумент, дружно с всички извънредно скъпи сбирки от ръкописи, книги и движимости на поета Пейо Яворов ", безапелационна е Фандъкова.

Припомняме, къщата от десетилетия е частна благосъстоятелност. От общината са налагали най-високата санкция от 100 000 лв. , поради отвод на притежателя да я реставрира и поддържа. Преди години беше изработен ремонт на фасадата, по положението на структурата остава тежко, написа Фандъкова.

Отношение по проблема взеха и жените-социалистки от София. Тяхната позиция е срещу продажбата на къщата на Яворов.

В намерено писмо от Българска социалистическа партия жените-социалисти се обръщат към Йорданка Фандъкова общината да да закупи парцела .

От левицата упорстват общинските съветници да внесат предложение за покупка в комисията по просвета.

Казусът със собствеността на къщата-музей Яворов е разискван на конференция в Монтана . В поддръжка на настояването на столичната организация на Българска социалистическа партия са се изказали и алените дами от Монтана, Враца и Видин.

" Къщата- музей на Пейо Яворов е монумент на културата . Яворов е един от най-ярките знаци на българската просвета и нематериалност. Призоваваме кмета Фандъкова да направи всичко допустимо общината да придобие собствеността.

Тя може да я даде за прилагане на Съюза на българските писатели и това място да не пустее и да не се разрушава, а да се трансформира в средище на българщината и духовността ", съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която също взе участие в конференцията на жените- социалистки в Монтана.

Имотът, намиращ се на столичния бул. " Раковски " № 136, е оценен на 1 628 758 лв. .

С продажбата му, съгласно оповестената публикация, се занимава частният правосъден реализатор Мирослав Колчев Колев. Обявата се намира на адрес: http://sales.bcpea.org/bg/properties/item272171.html.

Търгът ще завърши на 16 ноември.

Паметникът на културата е частна благосъстоятелност от години.

През годините нееднократно са се появявали тревожни известия за положението на постройката, а преди две години къщата претърпя незабавен ремонт, с цел да може да се включи в самодейността Нощ на музеите.

През годините нееднократно са се разпространявали клюки за планове постройката да бъде превърната в заведение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР