Къщата на ул. Преслав 29а е облепена с изолация незаконно

...
Къщата на ул. Преслав 29а е облепена с изолация незаконно
Коментари Харесай

Спряха незаконното саниране на ценна сграда в центъра на Пловдив

Къщата на ул. „ Преслав ” 29а е облепена с изолираност нелегално и без нужните документи. Няма координиран план с Националния институт за недвижимо културно завещание, а единствено позволение за тротоарно право за издигането на скеле към фасадата по член 151 от Закона за устройство на територията.
Прочетете още
То е издадено въз основата на входирано искане в администрацията на регион „ Централен ”, в което притежателите показват, че желаят да  укрепят и възстановят паднала от фасадата мазилка. Никъде обаче не са декларирали, че постройката ще бъде санирана.

Припомняме, че в почивните празнични дни строители работеха интензивно, с цел да облепят постройката със стиропор. Тя не е единична недвижима културна полезност, само че е в предпазена зона и всевъзможни намеси по фасадата ѝ би трябвало да бъдат съгласувани с институциите.

През годините са подменяни дограмите и вместо красива тераса от ковано желязо, която бе заградена по чудноват метод. През строителните пана се вижда, че най-малко терасата е възобновена в остарелия си тип.

След като отправихме питане в регион „ Централен ” и бе направена инспекция по случая, от  администрацията са подали сигнал към експертите от районния екип на Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание ” в Министерство на културата.

Те ще напишат административен акт за нарушаване на притежателите и ще излязат с наставления какво би трябвало да създадат.

По принцип в случаи като този, експертите излизат с наставление за премахване на налепената изолираност. После притежателите се задължават да възстановят фасадата в истинския ѝ тип и то с план, който би трябвало да бъде координиран с Националния институт за недвижимо културно завещание.  По същия метод бе решен въпросът с облепената със стиропор католическа черква „ Св. Лудвик ”.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР