Къщата на Иларион Драгостинов в Арбанаси е символ на държавното

...
Къщата на Иларион Драгостинов в Арбанаси е символ на държавното
Коментари Харесай

Вигенин: Порутената къща на Иларион Драгостинов в Арбанаси е символ на държавното безхаберие

Къщата на Иларион Драгостинов в Арбанаси е знак на държавното безхаберие през последните 14 години. Това съобщи Кристиан Вигенин oт Българска социалистическа партия.

„ Лесно е да приказваме за инфраструктура и обществени проблеми в предизборната акция, мъчно е да се защитят разноски, свързани с културата и историческото ни завещание. Но е време всички да си дадем сметка, че би трябвало да пазим паметта на нашия народ “, твърди Кристиан Вигенин.

Той напомни, че последните средства, които са отделени за бащината къща на Иларион Драгостинов са от времето, когато министър на културата бе Стефан Данаилов. Тогава той отпуска 90 000 лева за възобновяване на каменната ограда.

Оттогава, към този момент близо две десетилетия, страната е не запомнила тази реликва. Затова сега целият горен етаж е рухнал под тежестта на времето. За благополучие основите са здрави, а и има непокътнати фотоси с достоверния тип на арбанашката къща, което може да разреши нейното възобновяване в бъдеще.

„ Аз се обръщам и към жителите – патриотизмът не се изчерпва с развяване на флагове и постове във Facebook, той се потвърждава всеки ден. Затова дано си сложим една постижима цел – дружно да преобразим тази тъжна панорама на забравата и неуважението, тъй че парченце от славната ни история да заживее още веднъж за нашите деца! “, добави Вигенин.

Към този миг дворът е обраснал с растителност, а главният вратник се затваря с елементарна тел.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР