Къщата на един от министрите, най-близки до австрийския канцлер Себастиан

...
Къщата на един от министрите, най-близки до австрийския канцлер Себастиан
Коментари Харесай

В Австрия обискираха къщата на министър в разследване за корупция

Къщата на един от министрите, най-близки до австрийския канцлер Себастиан Курц, е била обискирана през днешния ден като част от следствие за възможни нарушавания за финансирането на партията, оповестиха от прокуратурата, представени от " Франс прес ".

Специализираната прокуратура за битка с корупцията посочи, че проверява финансовия министър Гернот Блюмел и други двама обвинени по отношение на възможни закононарушения за корупция и рушвет.

Разследването е обвързвано с възможни противозаконни заплащания от хазартна компания към дясноцентристката Народна партия, към която принадлежат и Курц, и Блюмел, в подмяна на " помощ... с данъчни отговорности, пред които е изправен бизнесът в чужбина ", показват прокурорите.

Блюмел сподели, че следствието е обвързвано с хипотетични дарения от австрийския
хазартен колос Novomatic, само че отхвърли, че Народната партия в миналото е получавала средства от компанията.

Прокурорите обявиха, че обиски са осъществени на " няколко частни и служебни адреса ".

Ежедневникът " Дер Щандарт " оповестява, че по време на хипотетичното разискване на подаяние през 2017 година Novomatic е изправена пред вероятността за санкции на стойност десетки милиони евро от управляващите в Италия.

Същата година Курц пое управлението на Народната партия, до момента в който беше външен министър, преди да докара партията до победа на изборите през есента и да стане канцлер.

По това време Блюмел заема няколко управителни длъжности във виенската секция на партията.

Блюмел е удостоверил в изказване, изпратено до Агенция Франс Прес, че е провел " добър диалог на авансово уговорена среща " в централата на прокурорите.

" Разбира се, при обиска на къщата, последвал изявлението, предоставих всички желани документи и електронни устройства ", добави той.

Блюмел, който отхвърля всевъзможни непозволени дейности, се счита за непосредствен до Курц и неотдавна направи несполучлива кандидатура за кмет на Виена като претендент на Народната партия.

Всички съществени политически опозиционни партии желаеха оставката на Блюмел, само че младите съдружни сътрудници на Народната партия, Зелените, бяха по-предпазливи.

Разследването на Novomatic е едно от няколкото, израснали от по този начин наречения скандал " Ибисагейт ", който смъкна първото държавно управление на Курц, коалиция с крайнодясната Партия на свободата.

Скандалът избухна през май 2019 година, когато се появи видео, на което се вижда по какъв начин тогавашният водач на Партията на свободата и вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе се предлага да предлага публични поръчки на жена, представяща се за богат руснак в подмяна на помощта за предизборната акция.

По време на този диалог беше изслушан Щрахе, който предполагаше, че Novomatic " заплаща на всички ".

Компанията отхвърля каквото и да е неуместно и Strache отдръпна забележките.

Скандалът докара до предварителни избори през есента на 2019 година, при които Народната партия се ускори, печелейки от срив в каузи на гласовете на Партията на свободата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР