Къща за гости в Лясковец бе обект на внезапна проверка

...
Къща за гости в Лясковец бе обект на внезапна проверка
Коментари Харесай

Първа проверка в къща за гости – всичко е наред

Къща за посетители в Лясковец бе обект на неочаквана инспекция от инспектори от земеделското министерство и Държавна фирма „ Земеделие “, нарушавания не бяха открити.

Къщата е построена със лични средства и съфинансиране по Програмата за развиване на селските региони от предходния програмен интервал. Проверката е осъществена в наличието и на медии, оповестява Българска телеграфна агенция.

Стефан Спасов, шеф на отдел " Водено от общностите локално развиване " към министерството, е разгледал документите и положението на къщата, както и регистрите от цялостната й активност досега. След близо 2 часа инспекция пред публицистите той уточни, че къщата за посетители действа от 2015 година, употребява се по предопределение, има указател на нощувките и на гостите за целия интервал.

Според него в регистрите са записани огромен брой задгранични туристи от Португалия, Франция и Румъния, а и месеци, в които са били регистрирани към 150 нощувки. Собствениците на къщата са дали и документи за платени туристически налози в община Лясковец за интервала 2015-2018 година, която сочи, че няма никакви разминавания.

До момента притежателите са вложили в начинанието си към 400 000 лв. лични вложения, били са подкрепени с европейски средства от близо 75 000 лв., а за новия програмен интервал аплайват за финансиране от 68 000 лв. за в допълнение съоръжение, уточни изпълнителният шеф на Местната инициативна група Мария Маринова.

Къщата за посетители в Лясковец е първата, от която стартират изненадващите инспекции на инспекторите от министерството по концепция на земеделския министър Десислава Танева. Ще бъдат тествани общо 14 къщи за посетители в цялата страна , кандидатствали за европейско финансиране по новия програмен интервал, добави Стефан Спасов.

Къщата в Лясковец е 150-годишна и е възобновен монумент на културата. Туристическият обект работи от 4 години и се оказва изцяло безупречен. От два месеца той е проверяван и от Национална агенция за приходите, и Икономическа полиция.
Проверките на 14-е къщи за посетители би трябвало да приключат до 14 юни. Ако бъдат открити нередности, притежателите ще възвръщат непозволено получените суми, а тези, които аплайват с планове за съоръжение и екстри, няма да получат утвърждение, показаха инспекторите от земеделското министерство. 

В Държавна фирма „ Земеделие “ до скоро Атидже Алиева-Вели отговаряше за използването на Програмата за развиване на селските региони и надлежно финансирането по плановете. Разкрития в уеб страницата за проверяваща публицистика „ Биволъ “ демонстрираха плътната роднинска скица на разпределяне на европейските средства, в която участва водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Той и Атидже Вели са от родопското село Борино. Тя стана евродепутат, откакто Делян Пеевски се отхвърли да работи в чужбина. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР