Къща паметник на културата се превръща в ново пространство за

...
Къща паметник на културата се превръща в ново пространство за
Коментари Харесай

Къща паметник се превръща в ново пространство за култура в София

Къща монумент на културата се трансформира в ново пространство за просвета. В постройката на ул. " Раковски " ще бъдат представяни млади създатели. Очаква се първата галерия да бъде открита в средата на май.

София

Положителен образец с нотка на вяра. Идва на фона на зачестилите вести за съборени къщи, с които си отива и част от духа на остаряла София. Пред фантазиите за следващата скъпа и съвременна постройка обаче тези младежи избират фантазиите на своите връстници с гений.
Идеята е като културно завещание тази къща да основава културно завещание, тъй че младежи да се усещат подкрепени и да намерят сцена за своите произведения. Стефан Огнянов, правоприемник на къщата: За мен ще бъде извънредно прелестно в действителност мястото още веднъж да стане оживено, тъй като моите детски мемоари са тук на посетители идваха доста хора при баба ми и дядо ми. Иска ми се в къщата още веднъж да има врява.
Когато е издигната красивата постройка, се намирала в края на града, а зад нея имало тресавище. Тук е живял един от държавниците на следосвобожденска България.

Къщата е издигната от тогавашния кмет на София Христо Попов през 1897 година Днес тя е монумент на културата с локално значение.

Засега неговите потомци сами се пробват да върнат дома на " Раковски " към нов живот. Обещават до края на май да завършат ремонта, а незабавно по-късно да открият и първата младежка фотоизложба.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР