Къща паметник на културата на Главната улица в Пловдив се

...
Къща паметник на културата на Главната улица в Пловдив се
Коментари Харесай

Общината нареди аварийно обезопасяване на къща паметник на културата в центъра на Пловдив

Къща монумент на културата на Главната улица в Пловдив се разрушава и е евентуално рисков. Това са констатации от инспекция, осъществена от специалисти от регион " Централен " и Регионалният инспекторат за запазване на културното завещание.
Прочетете още
Незабавни дейности по обезопасяване са разпоредени на частните притежатели в документ, публикуван от основния проектант на региона Юлиана Петрова. Тя е издала инструкции за аварийно-временно подсилване на постройката, която е със статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна полезност и е позната под името “Жилищно- комерсиална постройка на Димитър Кондодимо ”. Къщата се намира на ул. “Райко Даскалов ” 3-5, т.е. на долната част на Главната улица на Пловдив, позната под тепетата като Малката Главна.

Съсобственост е на 11 души, множеството от тях наследници. Съгласно закона притежателите и ползвателите на недвижими културни полезности са длъжни да поставят нужните грижи за тяхното запазване, предпазване и поддържане в положително положение. 

На къщата са правени няколко инспекции през предходната година като и още тогава са оценени компрометирани детайли и са издадени инструкции и констативен протокол от 4 ноември 2022 г. 

При последния оглед на място, осъществен на 23 март тази година, специалистите са установили, увеличение на зоната на подкожушена и обрушена мазилка по страниците на триъгълния фронтон на равнище мансарден етаж, както и по основния корниз на постройката. Части от корниза са нестабилни, биха могли да се отчупят и има риск от пораждане на произшествия с преминаващи жители.

Състоянието на фасадите все още е относително положително, само че се следи утежняване па обрушванията по мазилката.

В края на август предходната година било установено, че има течове от покрива. При последната инспекция не е сбъднат оглед от вътрешната страна, само че няма данни за съществуване на направена и съгласувана планова документи за премахване и попречване на по-сериозни вреди по постройката от откритите течове. 

Проверката установи, че са налице обстоятелства застрашаващи културната полезност, кръстена на Димитър Кондодимо.

Указанията към частните притежатели са доста строги и съответни поради положението на къщата. В период до 10 дни от приемане на актуалните инструкции те би трябвало да обезопасят постройката, като инсталират на защитна мрежа за възпрепятстване на падащи части и мазилка.

В период до 2 месеца пък би трябвало да изготвят капиталов план, който да се съгласува с НИНКН в сходство със закона. Трябва планът за ремонт да е съгласуван с разпоредбите за осъществяване на консервационно - реставрационни действия на недвижими културни полезности и да включва детайлно снимане на декоративните детайли, в това число взимане на отливки при нужда. 

Съсобствениците имат право да апелират заповедта, а в противоположен случай би трябвало да я изпълнят. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР