Къща на три етажа в смолянското село Стойките са е

...
Къща на три етажа в смолянското село Стойките са е
Коментари Харесай

Триетажна къща се срина до основи, бедствие в шест общини в ...

Къща на три етажа в смолянското село Стойките са е сринала до основи при пороите. " Къщата е нова, само че е необитаема, защото притежателите й са умряли ", сподели кметът на селото Дафина Кехайова.

Пороите нанесоха десетки вреди в района. Частично бедствено състояние бе оповестено през вчерашния ден по обяд за цялата Смолянска област след съвещание на Областния спешен щаб през днешния ден. Преди това бедствено състояние бе оповестено за общините Рудозем, Неделино, Смолян, Девин и отчасти за общините Мадан и Борино. След изобилните превалявания във всички община на региона има проблеми с пътищата, както от републиканската, по този начин и общинската мрежа. Без ток останаха голям брой селища и махали.

„ Най-пострадала е пътната инфраструктура в региона, изключително републикански пътища - Девин - Кричим и Девин - Смолян, пътя Стойките - Пампорово, има съществени пропадания в регионите на Широка лъка и Стойките. Започва неотложно премахване на вредите, с цел да има проходимост на пътищата. В огромна степен има наранени и общински пътища. В община Смолян е откъснато село Мугла, има паднали мостове. Описват се всички вреди и ще чакаме незабавна помощ от страната “, сподели регионалният шеф Стефан Сабрутев .

В община Неделино реката наводни пътя Неделино - Крайна, в региона на някогашната пресевна станция. Улица " Стара планина " бе затворена от свлечени земни маси. Поради наводняването на помпената станция в село Крайна, краткотрайно бе прекратено водоподаването. На територията на цялата община има задействани свлачища, които се разчистват от спешни екипи.

През нощта преля река Арда в центъра на Рудозем , има наводнен трафопост в града и електроснабдяването на съвсем цялата община бе прекратено. От ВиК-Смолян оповестиха, че има замътване на водата от бент. Пловдивци, която доставя община Мадан и приканиха да не се употребява за пиянство. Има пропаднал мост в региона на с. Елховец.



В община Златоград за по-малко от 24 часа са паднали над 120 литра на кв. м дъжд. Реката излезе от коритото си в най-ниската си точка на града и заля пътното платно на републиканския път за Кърджали, който остана затворен до оттичане на водата. Кризисният щаб взаимно с Районна работа “Пожарна сигурност и отбрана на населението” построиха защитни насипи. Има доста свличания на земни маси на пътя за Ерма река. Една къща в кв. Граничар на гр. Златоград е наводнена.

В община Смолян са нанесени голям брой провали по пътната мрежа, пресечен е пътят за село Мугла. Залят е пътят Смилян-Арда, в региона на село Кошница. Сериозни пропадания има в селата Стойките и Широка лъка.

В община Девин провали има главно по пътната инфраструктура, като най-опасен е сектор на входа на града, защото реката е подронила пътното платно и асфалта виси във въздуха.



В община Борино е пресечен пътя в Буйновското ждрело за селата Ягодина, Буйново и Кожари и пътя за село Барутин в община Доспат. Затруднено е придвижването и по пътя Девин – Доспат, Смолян – Чепеларе и пътя за чепеларското село Забърдо. В селото реката преля и наводни улици.

Свързани вести Неделино и Рудозем оповестиха бедствено състояние поради пороите СНИМКИ Община Борино също разгласи бедствено положение
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР