Къща-музей Златю Бояджиев“ със специална програма в неделя за 120-та

...
Къща-музей Златю Бояджиев“ със специална програма в неделя за 120-та
Коментари Харесай

120 години от рождението на големия български художник Златю Бояджиев

Къща-музей „ Златю Бояджиев “ със специфична стратегия в неделя за 120-та годишнина от рождението на огромния български художник, оповестиха от Общината.

На 22 октомври от 11:00 часа в къщата на доктор Стоян Чомаков в Стария град – Постоянна експозиция на Златю Бояджиев, /ул. „ Съборна “ №18/, Общински институт „ Старинен Пловдив “ и Фондация „ Златю Бояджиев “ канят пловдивчани и посетители на града на честване във връзка 120 години от рождението на огромния български художник Златю Бояджиев .

Сред гостите на събитието ще бъдат кметът Здравко Димитров, Президентът на България /мандат 1997-2002/ Петър Стоянов, който е Почетен ръководител на Фондация „ Златю Бояджиев “ и Министърът на културата Кръстю Кръстев.

Програмата на честването включва:

– 11:00 часа – Официално разкриване на галерия, включваща произведения от фонда на Градска художествена изложба – Пловдив и ОИ „ Старинен Пловдив “, част от непрекъснатата експозиция, както и непоказвани произведения на Златю Бояджиев, част от сбирката на ХОЛДИНГ КЦМ 2000, особено експонирани във връзка годишнината. Ще се докоснете и до документална галерия за живота и творчеството на художника и персонални движимости, предоставени от наследника Златин Бояджиев, готова от Валя Ангелова – организатор на къща-музей „ Златю Бояджиев и Теодор Караколев от Фондация „ Български архитектурен модернизъм “ със съдействието на Златин Бояджиев. Откриването ще бъде под музикалния акомпанимент на надарените ученици на НУМТИ „ Добрин Петков “.
– 11:30 часа – Представяне на албум „ Димитър Пампулов показва: Портрети от Златю Бояджиев “. Ще участват Димитър Пампулов – съставител и арх. Стефан Добрев – издател. Албумът е публикуван с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “ и Община Пловдив по Компонент 4 „ Произведения на пловдивски писатели и значими за града издания “, и още с поддръжката на „ Розаимпекс “ ООД и ХОЛДИНГ КЦМ 2000.
– Между 13:00 и 16:00 часа – Презентация „ Хронос и топос в платната на Златю Бояджиев “
– 16:00 часа – Прожекция на документалния късометражен филм „ Художникът Златю Бояджиев “, основан през 1961 година Сценарият е на Хаим Оливер и Цанко Лавренов, режисьор е Иван Попов, а оператор е Барух Лазаров. Филмът печели втора премия за документален филм на първия Фестивал на българския филм „ Златна роза “ във Варна през 1961 година и същата година е номиниран за златна палма на фестивала в Кан.

Входът е свободен!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР