Касетъчните ракети, които САЩ възнамеряват да предоставят на Украйна, могат

...
Касетъчните ракети, които САЩ възнамеряват да предоставят на Украйна, могат
Коментари Харесай

Експерт по боеприпаси: Касетъчните ракети са опасни и могат да обърнат хода на войната

Касетъчните ракети, които Съединени американски щати имат намерение да дават на Украйна, могат да извърнат хода на войната. Това сподели в предаването „ Тази заран “ на Би Ти Ви специалистът по муниции Найден Илиев.
„ Касетъчните бомби са основани по времето на Втората международна война. Грубо казано това е авиационна бомба – ракета, която съдържа в себе си несъмнено количество суббоеприпаси, т.е. въпросните касетъчни детайли. След като корпусът на тази бомба се разтвори на избрана височина, касетките се разпиляват върху избрана повърхност, падайки свободно “, разясни той.

Найден Илиев сподели касетъчен детайл от съветските бойни елементи за системите „ Смерч “ и „ Ураган “. В една ракета с диаметър 220 милиметра от системата „ Ураган “ има 72 такива детайла, а при „ Смерч “ те са над 80, разясни още той.

„ За страдание не всеки път, когато паднат на земята, тези детайли се взривяват. Отказът на сходни муниции да се взривят е сред 15% и 40% - това се дължи на няколко фактора. Взривът не всеки път се задейства откакто падне на земята. Съща по този начин доста от тези детайли са леки и в случай че паднат върху мека почва или във вода, те не се взривяват “, разясни той.
Найден Илиев е безапелационен, че тези касетъчни детайли са рискови, тъй като при най-малкото пипане или побутване, те въпреки всичко могат да се взривят. Или другояче казано – трансформират се в бомби със закъснител.

„ Американците боядисват тези касетъчни детайли в жълто, оранжево или алено. Целта е да се виждат по-лесно, в случай че са паднали на земята и не са се взривили. Така се откриват и унищожават след това, с цел да не се основава заплаха за мирното население “, сподели още специалистът по муниции.

Той обаче акцентира, че тези муниции се употребяват сега както от Русия, по този начин и от Украйна, тъй като са доста ефикасни при воденето на война. „ При офанзивата против гарата в Крематорск пред 2022 година бяха употребявани бомби с касетъчна част. Използвани бяха и при бомбардировките в Мариупол, Харков и Николаев “, уточни той.
 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР