Касетъчен боеприпас е бил използван за поразяване на железопътна гара

...
Касетъчен боеприпас е бил използван за поразяване на железопътна гара
Коментари Харесай

BBC с доказателства: Касетъчен боеприпас е бил използван за поразяване на железопътна гара в Краматорск

Касетъчен арсенал е бил употребен за поразяване на железопътна гара в Краматорск на 8 април. BBC разполага с доказателства за това след инспекция на място. Откритите следи съответстват със следите от потреблението на касетъчни муниции.

На мястото на удара са открити остатъци от ракета " Точка-У ", която може да е оборудвана с касетъчна бойна глава. При взривяването си касетъчните муниции разпръскват по-малки бойни глави, които по-късно, а от време на време и доста по-късно, се взривяват независимо.

Касетъчните муниции не са предопределени за заличаване военни обекти или бронирани транспортни средства, те по-скоро поразяват цивилни обекти и жители. От тях най-често страдат цивилни жители, заради което доста страни са подписали спогодба за възбраната им.

Но не и Русия и Украйна. Според специалистите дребните дупки, изпъстрящи цялото място на детонацията, са присъщи за касетъчните муниции. Оставените следи са сходни на тези, оставени от суббоеприпаси от 9N24 - руски арсенал, който може да носи ракета " Точка ", " споделя Сидхарт Каушал, специалист в английския проучвателен център Royal United Services Institute (Rusi).

По време на удара гарата бе цялостна с евакуиращи се цивилни жители. Загиналите са към този момент 57 души, измежду тях и деца. Десетки ранени се намират в болница.

Павло Кириленко, началник на Донецката регионална военна администрация, съобщи че точно подобен арсенал е употребен от съветските военни. Сепаратистите от самопровъзгласилата се ДНР също приказват за потреблението на касетъчна бомба, макар че упрекват украинските сили за сигурност.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР