Касата реши да сложи таван на броя деца, които да

...
Касата реши да сложи таван на броя деца, които да
Коментари Харесай

По абсурдни отчети към НЗОК половината бебета у нас са недоносени

Касата реши да постави таван на броя деца, които да се регистрират по тези клинични пътеки

Изкривяванията в здравната система у нас стигнаха нов парадокс. Ако се употребяват данните от докладите към здравната каса, излиза, че в България недоносени се раждат цели 46% от бебетата, в случай че даже в Третия свят процентът е под 20. Това излиза наяве от стенограма от съвещанието на надзорния съвет на НЗОК от средата на предишния месец, написа в. Сега.

" Световната статистика демонстрира, че в Мали има 16.8% недоносени регистрирани, в Конго са 19.9%, в Европа 7.7%, в България 46.6% недоносени, което е безумство. Ние разбираме, че това не е действителният % ", споделя пред членовете на надзора шефът Камен Плочев. Данните на неонатолозите у нас сочат, че бебетата, родени под 37-мата седмица, са сред 10 и 12 на 100.

" Проблемът е, че когато се роди детето, то няма обединен цивилен номер. Те го пишат под някакъв техен вътрешен код, след което го трансферират от едно поделение в друго, където го записват под техен вътрешен код, третото поделение - по техен вътрешен код и по този начин от поделение на поделение едно дете събира четири кода, все едно са четири разнообразни деца ", изяснява Плочев по какъв начин се получава неуместната статистика. Това би следвало да значи и че за едно бебе се заплаща четири пъти по клинична пътека.

От касата оферират новородените да получават един код в болничното заведение и той да не се мени. Освен това от НЗОК са се съветвали с неонатолози и са определили междинен % - 15 на 100 от новородените, които ще могат да минават по пътеки за недоносени. " Този % не е закрепен, никой няма да върне недоносено дете ", разяснява по този мотив Плочев. Освен това индикативният таван няма да важи за бебета, родени в една болница, само че преведени в неонатологията на друга, защото се случва от по-малки лечебни заведения да се постанова да пращат по-тежки случаи в по-големи.

Специалистите от дълго време предизвестяват, че детското и майчиното опазване на здравето, в това число и неонатологичните грижи, са сериозно недофинансирани, което изяснява и за какво лечебните заведения регистрират толкоз случаи на недоносени, за които се заплаща в допълнение. Въпреки че от 1 април цените на половината пътеки, плащани от касата, ще се покачат, неонатологичните не са измежду тях.

Рамковият контракт за тази година планува също и повече надзор при изписването на онколекарствата и при докладите при интензивните грижи. Занапред при контракт с касата отделенията за интензивни грижи ще подписват контракт за избран брой кревати. Това, съгласно ръководителя на надзорния съвет Жени Начева, се прави, с цел да се стопират опити да се надписва активност, т.е. касата да може да следи дали не се регистрира над 100% приложимост на интензивните кревати.

Касата ще опита и още една форма на надзор над изписването на медикаменти в онкологията, откакто досегашните не дадоха резултат. " Създаваме районни и национална комисия за наблюдаване на здравната онкология и онкохематологията, които няма да имат отношение към лекуването на пациентите, а по-скоро след назначение на лечението ще вършат съответните инспекции и надзор върху изписаните протоколи, тъй че да има кръстосани инспекции сред комисии на районен и на народен принцип, и надзор върху назначение лекуването на пациентите ", изяснява Начева и добавя, че по този начин ще се управлява работата на онкокомисиите в лечебните заведения, които дефинират лечението на пациентите.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР