Кървавите сблъсъци с правителството в Никарагуа застрашиха българите там. Сега

...
Кървавите сблъсъци с правителството в Никарагуа застрашиха българите там. Сега
Коментари Харесай

Кървав бунт в Никарагуа гони сънародниците ни

Кървавите конфликти с държавното управление в Никарагуа заплашиха българите там. Сега нашите сънародници се пробват да изоставен централноамериканската страна, съобщи NOVA.

Всичко стартира като митинги против пенсионната промяна. Студенти излязоха на кротичък митинг, който обаче ескалира до кървави конфликти в цялата страна. Над 60 са убитите.

"Всеки ден излизат нови вести за жертви. Дори за мен беше мъчно да схвана какво се случва. Допреди две седмици това беше най-спокойното място в Централна Америка. Моето усещане беше, че народът тук е доста спокоен ", описа Георги Лозев, който живее в Никарагуа от 17 години.

От Министерство на външните работи предизвестиха, че посолството ни в Мексико, акредитирано и за Никарагуа, следи обстановката и е готово да спомага на българските жители. До момента няма информация за потърпевши в безредиците сънародници или тяхно имущество. Посолството ни в Мексико, както и почетният консул на страната ни в Манагуа са непрекъснато разполагаем на следните телефони:

1. Посолство на Република България в Съединените мексикански щати:

+52 55 5596 3283 и +52 55 5596 3293;

2. Хулио Сезар Авилес Абурто, почетен консул на България в Никарагуа:

+505 2266 9684 и +505 2532 2231.

Препоръчваме на всички наши сънародници, намиращи се в Никарагуа:

- да се запасят с храна, вода и медикаменти от първа нужда и при опция да лимитират напредването си в страната;

- да носят постоянно у себе си годен документ за самоличност;

- да се осведомят непрестанно за обстановката посредством средствата за всеобщо осведомяване;

- да употребяват наблюдават известията за настоящата конюнктура в Никарагуа, оповестени на уеб страницата на българското посолство в Мексико http://www.mfa.bg/embassies/mexico, както и на фейсбук-страницата на посолството ни в Мексико https://www.facebook.com/mexico.bgembassy/

- да се преценяват в оптималната степен с въвежданите спомагателни ограничения за сигурност, както и да следват прецизно рекомендациите на локалните управляващи в тази насока;

- да се записват в електронната система на Министерство на външните работи: http://www.mfa.bg/120/patuvamza.

При нужда от евакуация:

- да уведомят за желанието си по телефон или през обществените мрежи посолството ни в Мексико, почетния консул на България в Никарагуа или най-близкото посолство на страна-член от Европейския съюз в Манагуа.

Всички българи с информация за свои близки в Никарагуа, с които не могат да открият връзка или се намират в бедствено състояние, могат да подадат сигнал на телефоните за незабавни случаи на посолството на България в Мексико, като се свържат с дирекция „ Ситуационен център “ на Министерство на външните работи на телефон +359 2 948 24 04 или на имейл: [email protected]. Сигнали се одобряват непрекъснато.

Спорният закон предвиждаше понижаване на пенсиите с 5%, макар високите равнища на претовареност и работен принос в хазната, само че президентът Даниел Ортега спря използването му.

Протестът бе и най-големият по време на 11-годишното ръководство на президента Даниел Ортега в страната.

За лъчение на митинг четири частни малките екрани бяха спрени.

Говорител на комисариата по човешки права към Организация на обединените нации съобщи, че държавното управление би трябвало да остави хората да „ упражняват своето право на свободно изложение, както и правото на мирни митинги и сдружения” и прикани митингите да бъдат прекъснати по „ мирен” метод.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР