Кървави вендета и език на омразата. Какво им става на

...
Кървави вендета и език на омразата. Какво им става на
Коментари Харесай

Аве, Цезаре, отиващите на смърт те поздравяват!

Кървави вендета и език на омразата. Какво им става на днешните хлапета и за какво това е главният им метод на другарство?

Събития от последната седмица, които станаха тематика на диалог в обществените мрежи и новинарските излъчвания, водят освен към задаването на тези въпроси, само че и към изобличаването на тъжната истина за „ обществото на 21 век “.

Едно дете на 15 години бе пребито без капка жалост от свои връстници. Нещо повече – групичката дребни бандити снима язвителната си постъпка и я разгласява в обществената мрежа Tik-Tok. Хлапетата може би с горделивост афишираха бойните си качества в опит да унижат в допълнение измъчваното дете, само че както младостта допуска – позволиха неточност.

Безсмислено е да разясняваме за какво този клип и постъпката им като цяло закупи известност, само че бързо фокусът от „ героизма “ бе преместен с полезрението на жертвата. Освен органи на реда, Държавна организация протекция на детето, психолози и медии, казусът бе подхванат и от връстниците.

И да не желаеме да си го признаем – би трябвало. Не единствено присъстващите на снимане на клипа, само че сякаш и целокупната българска юноша се отнесе към насилието като кръвожадна аудитория, зяпнала към арената, на която няколко хлапета бият друго хлапе.

„ Аве, Цезаре, отиващите на гибел те поздравяват! “ („ Ave Caesar, morituri te salutant “). Дни след раздухването на случката обществените мрежи се раздрусаха. В затворени групи на младежи се разпространяваха фотоси и видеа на така наречен „ бияч “ от клипа в Tik-Tok, назоваван още „ боксьорчето от Лагера “, подправено с куп други подигравателни и вулгарни прилагателни.

И пристигна време за вендета. Повече от стотина младежи въоръжени с боксове, сопи, бухалки и даже револвер причакват от дни насилника от клипа, с цел да му покажат „ кой правораздава “. Някои приятелчета на жертвата от предходния клип, други познати, а трети инцидентни валдали, инфектирани от вируса на омразата.

А в този момент да се запитаме ли още веднъж какво ѝ става на днешната юноша?!

Откъде идва този апетит за отплата? Кога се позволи едни деца да стават гладиатори в името на обществените мрежи?

Да спрем за момент тук, с цел да уточним, че и за секунда не оправдаваме държанието на насилниците от клипа. Защото там личаха освен липса на морал и положителни полезности, а налудничава терор и наслаждение от това да причининят някому болежка. Ще оставим на психолозите да си вадят заключения, ние като общество можем да осъдим единствено това, което зависи от нас.

Но и би трябвало да си признаем, че в действителност това, което се вижда на клипа, сме самите ние. Огледало ни е тази тънеща в злобата на възпитателите си юноша.

Нека не си премълчаваме, като имаме най-вече потребност от думите. Защото в държанието на тези деца прозираше точно неналичието на диалози, водени в точния момент!

Скъпи родители, не забравяйте да питате децата си по какъв начин са, когато се връщат от учебно заведение, с цел да не ги гледате след време по новините. Не забравяйте, че вашата функционалност не е единствено да ги нахраните и облечете. Спомнете си, че пропуснатите уроци се учат най-трудно.

Запомнете, че първо би трябвало да погледнете вътре с себе си, когато възпитавате. За да не видите един ден отражението си в огледалото и да останете до болежка огорчени.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР