Карциномът на яйчниците е сравнително рядко заболяване, но все пак

...
Карциномът на яйчниците е сравнително рядко заболяване, но все пак
Коментари Харесай

Докторът ми каза, че имам киста на яйчника - ами сега?


Карциномът на яйчниците е относително рядко заболяване, само че въпреки всичко съставлява едно от най-значимите гинекологични злокачествени положения. Петгодишното прекарване при пациенти с рак на яйчниците доближава до към 38%, като статистиката не се е трансформирала доста през последните десетилетия, макар напредъка на оперативните техники, химиотерапевтичните режими и общите медицински грижи. Затова всяка малкотазова маса или яйчникова лезия, избрана като киста, би трябвало да се оцени деликатно от умел акушер-гинеколог.

Лекарят би трябвало да допусна за опцията за злокачествено заболяване при всяка жена с яйчникова маса, изключително в случай че дамата е в пери- или постменопауза. Това е по този начин, тъй като яйчниковият карцином неведнъж остава асимптоматичен през ранните стадии

главно поради анатомичното разположение на яйчниците надълбоко в дребния таз.

Дори при метастазирало (разпространено) заболяване могат да се следят единствено леки и неспецифични коремни признаци. Основно дамите се оплакват от болежка в корема или таза, смяна в навиците за изхождане по дребна потребност (по-често уриниране или инконтиненция), отичане на корема , липса на вкус или непрекъснато възприятие за задоволеност. Веднъж почнали, тези признаци и признаци са персистиращи, което значи, че се следят допълнително от 12 дни в месеца през последната година.

Обикновено едностранните яйчникови кисти при дами в репродуктивна възраст са фuнкционални и минават след идващия менструален цикъл. Кистите, обаче, които усилват размерите си при идващ обзор с ултразвук, стават симптоматични или трансформират облика си, би трябвало да се изследват по-внимателно.

Свързани публикации.. Маркери за тумори на яйчниците – СА 125 и неговото значение 0 Маркери за яйчникови тумори (част 2) 1 Рак на яйчниците - какви са признаците му? 0

Ултразвукото проучване дава значими данни по отношение на структурата на яйчниковата маса. Трансвагиналното проучване се препоръчива, тъй като по този начин трансдюсерът се доближава повече до яйчниците в сравнение с стандарния трансабдоминен ултразвук, а това дава опция за по-детайлен облик.

Образи на яйчникови кисти със комплициран, мултилокуларен (много малко кухини) градеж, дебели стени сред обособените кухини в самата киста, папиларни особености в кухината, солиднотъканна съставния елемент и повишен кръвен поток към масата са признаци, които са предиктивни за повишен риск за злокачественост, а също и съществуване на асцит ( свободна течност в коремната празнина ) и нодуларни формирания по перитонеума.

Следващата стъпка след ултразвуково проучване и оценка на облика на яйчниковата маса е да се мери равнището на СА 125 (нормално под 35 U/mL). Информацията от ултразвука и равнището на СА 125 са значими за приемането на показателя за риск от малигненост (Risk of Malignancy Index - RMI).

RMI score = Ultrasound score x Menopausal score x CA 125 level in U/mL

Резултатът от ултразвуковото проучване дава по една точка за наличност на всеки от следните критерии: мултилокуларна киста, солднотъканни сектори в кистата, двустранни яйчникови лезии, съществуване на асцити или на интраабдоминални нодули

Наличието на два или повече критерии автоматизирано дава 4 точки. Постменопаузата дава 4 точки, а пременопаузата една точка.

Така да вземем за пример жена в постменопаузата (4 точки) с мултилокуларни кисти двустранно (два критерия са изпълнени, по тази причина се дава напряко 4 точки) и СА 125 от 70 U/mL има RMI score от 1120. Резултат над 1000 демонстрира специфика на показателя над 97%. Това значи, че рискът за недоброкачествен развой на яйчниците е 97% и при тази дами биха били нужни спомагателни способи за диагностика - изразителен способ (компютърна томография) и/или взимане на материал от яйчниците (операция).

3485
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР