Картинката е поразяваща, нищо не е останало“ - така кметът

...
Картинката е поразяваща, нищо не е останало“ - така кметът
Коментари Харесай

За повече от милион ще са щетите след пожара в гложенското читалище, огънят продължава да тлее 

„ Картинката е поразяваща, нищо не е останало “ - по този начин кметът на Гложене Петко Петков дефинира вредите след вчерашния пожар в читалището с над стогодишна история. Заради пожар в офис на прилежаща постройка то пламна, а прогнозният размер на вредите е за повече от 1 милион лв.. „ Само покривът е хиляда квадрата, там са най-малко 600-700 000 лв. “, описа Петков в предаването „ Преди всички “ и добави, че към този момент на място са намерили единствено няколко здрави книги. Още през вчерашния ден стана ясно, че повече от 14 500 тома са изгорели. И тази заран пожарникарите са били на място, тъй като огънят в читалището продължава да тлее, а огнищата се възобновяват непрекъснато. Остава рисково за хората да влизат в постройката, предизвести кметът.

„ Нашето читалище беше дом на цялото село, то е историята на селото. Беше… Тук се случваха всички наши мероприятия, срещаха се жителите на селото, отсам тръгваше публичният ни живот. Имахме кино, огромен салон, библиотека, духов оркестър, мажоретен състав, групировка за фолклорни песни и за модерни танци, танцови сформира за национални танци “, показа Петков и призна, че като кмет за първи път се усеща безпомощен в търсенето на излаз от обстановката и в опита да се изправи пред хората, с цел да им каже, че отново ще имат своето място и ще се радват на културните си благосъстояния. 
За самодейните сформира първоначално ще се търси място в постройката на кметството. „ Подкрепа чакам отвред - ще се мъча, ще пиша, ще вървя, ще се апелирам, отвред ще диря помощ “, акцентира Петко Петков. 
За него е изцяло несъмнено, че огънят се е възпламенил от прилежащата постройка. Отговорен за пожара сигурно ще се търси, безапелационен е Петков. „ Много бързо се развива. Бурно горене. Пожарникарите идват, обаче не могат да го овладеят. Добре, че пристигнаха, та ни помогнаха и от Атомната централа, че може би още по-зле щеше да бъде “, описа кметът на козлодуйското село.
Сред локалните има и оптимисти, само че и песимисти за това дали ще може да се възвърне културното средище на Гложене, добави Петков. „ Аз съм оптимист, ще търсим път. Знам, че трябват доста, доста пари - с персонални средства няма да стане. Трябва да търсим помощ и от страната. Надявам се, обадил съм се на способените органи, на регионален шеф, на депутатите от нашия регион. Реагираха с схващане и поддръжка “. Ще стартира и дарителска акция. Цялото изявление е в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР