Картината, открита у нас, за която се предполага, че е

...
Картината, открита у нас, за която се предполага, че е
Коментари Харесай

От холивудска красавица до Чаушеску: историята на картината на Полък, намерена у нас

Картината, открита у нас, за която се допуска, че е на Джаксън Полък, е допустимо да се окаже персонален подарък за рождения ден на холивудската звезда Лорън Бекол.

Това стана ясно от конференция на прокуратурата. Разследващите оповестиха, че на гърба на платното има посвещение до на Хъмфри Богарт. Платното не е записано в азбучник, нито е обявявано за търсене.

Проверката за това дали картината фактически е дело на Джаксън Полък, чиято стойност се прави оценка на 50 милиона евро продължава.

От прокуратурата не отхвърлиха, че на гърба на творбата има румънски щемпел. За достоверността обаче както на печатите и посвещенията на гърба ѝ, по този начин и на самата картина би трябвало да се създадат още експертизи, оповестява Българска национална телевизия.

Преди години картината е била подарена на някогашния румънски деспот Николае Чаушеску от негов конкурент, с цел да го омилостиви и да приключи подхванати репресии.

Часове преди да падне от власт Чаушеску я завещава на един от най-приближените си, именуван военачалник Нану. След гибелта на генерала картината е наследена от неговата щерка, която е била омъжена за грък. Така въпросната творба попада в парцел на гръцкия остров Крит.
Има данни, че картината е открадната
и трансферирана в България, където е открита.

Върху гърба на картината е маркирано, че преди 20 години е реставрирана. Ранното възстановяване буди подозрения, само че е допустимо да се е наложило заради предпазване при несъответствуващи условия.

Проверката на достоверността на платното, в това число и на надписите върху него, продължава.

От NOVA се свързаха с майката на българина, съхранявал творбата на изкуството.

„ Синът ми не е в България сега. Нямам връзка с него, не му знам телефона. Не ми оставя телефон, обажда ми се от разнообразни номера. В бизнесите на моите синове не се греша. Не запитвам, с цел да не ме лъжат. Истината никой няма да ми я каже ”, сподели тя.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР