Картина от серията „Купи сено на Клод Моне беше продадена

...
Картина от серията „Купи сено на Клод Моне беше продадена
Коментари Харесай

Продадоха картина на Клод Моне за рекордните 110,7 милиона долара

Картина от серията „ Купи сено " на Клод Моне беше продадена за рекордните 110,7 милиона $ на търг в Ню Йорк, съобщи Агенция Франс Прес. Аукционна къща „ Сотбис " заяви, че това е международен връх за художника и първата творба от импресионист, минала границата от 100 милиона $ на търг. Прогнозната цена за нея бе $55 млн.

Картината от 1890 година е една от четирите от серията „ Купи сено ", предлагана на търг през този век, и една от осемте в частни ръце. Останалите 17 са в музеи, измежду които музея „ Метрополитън " и Института по изкуство в Чикаго. Моне рисува 25-те си композиции от тази серия през зимата на 1890-1891 година в дома си в Живерни в Нормандия.

Всяка една от тези картини на Моне съставлява един и същи пейзаж, само че през друго време на денонощието и надлежно смяната, която настава според от това.

Друга картина от серията е била продадена през ноември 2016 година от аукционната къща „ Кристис " в Ню Йорк за 81,4 милиона $. Продаденото в „ Сотбис " произведение е измежду най-разпознаваемите картини на Моне

Предишните притежатели са купили картината през 1986 година за 2,53 милиона $. „ Сотбис " не даде информация за купувача. Последният връх за картина на Моне бе подложен с продажбата на „ Nympheas en fleur " през май 2018 година за 84,6 милиона $.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР