Картина на Марк Шагал - една от 15-те откраднати от

...
Картина на Марк Шагал - една от 15-те откраднати от
Коментари Харесай

Продадоха открадната от нацистите картина на Шагал за 7,4 млн. долара

Картина на Марк Шагал - една от 15-те откраднати от нацистите произведения, върнати от Франция на наследниците на ограбените фамилии, беше продадена за 7,4 милиона $ на търг на аукционна къща " Филипс " в Ню Йорк, съобщи Франс прес.

Предварителната оценка на творбата беше сред 6 милиона и 8 милиона $, написа Българска телеграфна агенция.

Продажбата беше осъществена в сезона на есенните търгове, по време на който водещите компании в сектора продават стотици творби на изкуството за милиарди долари в границите на няколко дни в Манхатън.

Във вторник вечерта тръжна къща " Филипс " продаде 46 произведения за близо 139 милиона $. Най-скъпата - монументалната картина на Сай Туомбли " Неозаглавена " (2005 г.), принадлежала преди време на френския предприемач Франсоа Пино, смени притежателя си против сумата от 41,6 милиона. $.

Картината " Бащата " на Марк Шагал , рисувана с маслени бои през 1911 година, е купена през 1928 година от полския цигулар от еврейски генезис Давид Цендер, който губи имуществото си, когато е заставен да се реалокира в гетото в Лодз. Музикантът е депортиран в концентрационния лагер Аушвиц, където брачната половинка и щерка му са убити. Цендер оцелява и през 1958 година се мести във Франция, където умира през 1966 година, без да си върне картината.

" Le Père ", un tableau de Chagall volé par les nazis vendu 7,4 millions de dollars aux enchères à New York

— franceinfo (@franceinfo)

Междувременно творбата се появява още веднъж на изложения. Самият Марк Шагал я изплаща, евентуално сред 1947 и 1953 година, без да е осведомен с историята ѝ, съгласно " Филипс " и френското министерство на културата.

След като умира във Франция през 1985 година, картината " Бащата " на родения в Русия художник влиза в националните сбирки през 1988 година, след което е предадена на Центъра " Помпиду " и е подадена в Музея на изкуството и историята на юдаизма в Париж.

По-рано през годината Франция одобри закон за връщането на 15 творби на изкуството, принадлежали на еврейски фамилии, ограбени от нацистите.

Наследниците на Давид Цендер вземат решение да продадат картината. Това е постоянно срещан сюжет, когато творбата е върнато след дълго време и не може да бъде разграничено, защото има доста наследници, изяснява вицепрезидентът на тръжна къща " Филипс " Джеремая Евартс.

Картината - пъстър и изразителен портрет на татко му, е нарисувана от Шагал в годината на идването му в Париж. Творбите му от този интервал са " необичайност ", защото доста от тях са унищожени, когато художникът напуща френската столица, с цел да се върне в Русия през 1914 година, прибавя Евартс.

От " Филипс " не разкриват името на купувача, което е нормална процедура за тръжните къщи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР