Картина на Банкси, изобразяваща Британския парламент, пълен с шимпанзета, ще

...
Картина на Банкси, изобразяваща Британския парламент, пълен с шимпанзета, ще
Коментари Харесай

Сотбис“ предлагат на търг картината на Банкси с шимпанзета в Британския парламент

Картина на Банкси, изобразяваща Британския парламент, цялостен с шимпанзета, ще бъде препоръчана на търг за сума, която може да се окаже рекордна за анонимния графити актьор, написа уеб страницата Площад Славейков. Мнозина допускат, че платното е отговор на създателя на дългия развой по излизането на Англия от Европейски Съюз, то обаче е основано през 2009 година, когато английското общество към момента е надалеч от концепцията за Брекзит.

Днешният подтекст дава напълно ново измерение на творбата, отбелязва „ Гардиън ". Тя ще бъде изложена за пръв път по-късно този месец в аукционната къща „ Сотбис ", намираща се на към километър от Камарата на общините.

За „ актуалния Волтер " дефинира Банкси Алекс Бранчик, шеф на отдела по модерно изкуство за Европа в „ Сотбис ".

„ Независимо коя страна заемате в дебата за Брекзит, няма подозрение, че тази творба е по-уместна през днешния ден, в сравнение с когато и да било, тъй като улавя невижданите равнища на политически безпорядък и удостоверява, че Банкси е сатиричният полемист на нашето време ", разяснява Бранчик.

Висока близо 4 метра, това е най-голямото платно на Банкси. Очаква се да донесе сред 1,5 и 2 млн. паунда (от 1,9 до 2,5 млн. долара), което значи, че евентуално ще мине върха на „ Keep it Spotless ". Картината, прочит на Деймиън Хърст, се продаде за 1,9 млн. $.

„ Devolved Parliament " е рисувана за музея в родния му Бристъл - през 2009 година Банкси направи изложбата „ Банкси против Бристълския музей " и показа 100 свои произведения. Това се трансформира в едно от десетте най-посещавани събития за годината с към 300 хиляди искащи да се срещнат с творчеството на анонимния актьор.

По-рано тази година платното бе изложено още веднъж в Бристълския музей, заето от неизвестен притежател. По този метод картината означи по едно и също време 10 години от изложбата на Банкси в музея и плануваното излизане на Англия от Европейски Съюз на 29 март.

Когато бе изложена през март, Банкси показа фотография на картината си и написа в Инстаграм:

„ Направих това преди 10 години. Бристълският музей още веднъж я изложи, с цел да означи деня на Брекзит. Смейте се в този момент, само че един ден няма да има кой да ръководи. "

Наскоро Банкси още веднъж повдигна тематиката за Брекзит и нарисува байрак със звездите на Евросъюза на стена на жилищна постройка в Дувър. Работник бе изобразен на стълба, опитващ се да заличи една от 12-те звезди. Няколко дни, откакто бе основана, неизвестен мъж покри с багра стенописа. Първоначалните проекти на Банкси били да поправи графита на 31 октомври (новата дата за Брекзит).

„ Няма значение. Предполагам, че огромен бял байрак предава посланието също толкоз добре ", написа той откакто разбра, че графитът е премахнат.

Картината с шимпанзетата в Народното събрание ще бъде изложена в „ Сотбис " на 28 септември. На търг ще се предложи на 3 октомври - в същата зала, където Банкси сряза на половина една от картините си, минути откакто бе изплатена.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР