Картина, която предстои да бъде обявена за продажба от фалиралия

...
Картина, която предстои да бъде обявена за продажба от фалиралия
Коментари Харесай

В Асеновград граждани започват нова битка за спасяване на културна ценност

Картина, която следва да бъде оповестена за продажба от банкрутиралия Обреден дом в Асеновград, провокира бурни реакции измежду асеновградчани.
Казусът с творбата на изкуството, сътворено от локалният художник Коста Форев , стартира още, когато стана ясно, че творбата е оценена на 5 000 лв. и следва оповестяването й на търг.
Първоначално, ликвидаторът на Обредния дом в Асеновград не пожела да заяви името на създателя. Дни по-късно, скандално, картината бе оповестена за продажба в прочут уебсайт за разгласи, от частно лице. Сумата, поискана за творбата от продавача, показал се като Иван, бе 60 000 лв.. Приложена даже бе и фотография. Веднага, след реакция на жители, обявата бе заличена. До през днешния ден не излиза наяве по какъв метод нареклият себе си Иван е получил достъп до другояче заключената картина, с цел да успее да я снима.
Пред ликвидаторът Венцислав Василев съобщи, че е подал сигнал в районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи в Асеновград, тъй като е закононарушение някой да продава непозната благосъстоятелност. Той увери, че творбата е заключена в постройката на Обредния дом, която се охранява посредством СОТ. На този стадий, няма данни за реакция, от страна на способените органи.

Екипът ни потърси мнението и на Общинската администрация в Асеновград по проблема. От там ни дадоха отговор, че тази картина не е благосъстоятелност на Общината, а на комерсиалното сдружение. За информация, самото звено е със 100% общинска благосъстоятелност и решението за неговата разпродажба се взима от съветниците на града.
Интересен факт е, че никой не съумя да ни каже даже името на картината – нито дъщерята на създателя Коста Форев, нито ликвидаторът Венцислав Василев. Оказва се, че никой не знае по кое време е основана, по какъв мотив, от какви материали е рисувана, какво е посланието й, по какъв начин е добита от Обредния дом.
Поради тази причина остава мистерия и по какви критерии е направена оценката й. Борбата против неяснотите с разпореждането на картината, изрисувана от ръцете на известния асеновградски художник Коста Форев, сплоти група асеновградчани, борещи се за опазване културното завещание на Асеновград.
Те са твърдо решени да потърсят сметка от локалната администрация, за протичащото се с творбата. За задачата е направено питане, съдържащо 11 въпроса, което ще бъде входирано пред Общината и Общинския съвет в града. Междувременно, основателите имат намерение да проведат и срещи с представители на администрацията и на локалния парламент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР