Картелът не е между фирмите на пазара на горива, а

...
Картелът не е между фирмите на пазара на горива, а
Коментари Харесай

Търговци на горива: Има картел между „Лукойл” и държавата

Картелът не е сред компаниите на пазара на горива, а сред „ Лукойл ” и страната. Тя има интерес от високи цени, тъй като печели от Данък добавена стойност. Това разяснява в студиото на „ 120 минути ” Симо Симов от Националното съдружие на търговците и превозвачите на горива.
В него влизат по-малки компании, които стачкуваха против новия правилник, който доста подвига условията за присъединяване на пазара. Според сдружението текстовете са лобистки и обслужват ползите на едрите играчи.

„ Фирма с оборот от 1 млн. лева ще би трябвало да заплати 500 000 лева гаранция и „ Лукойл” с няколко милиарда оборот годишно също ще даде 500 000 лева.”, уточни Симов. По думите му дребните търговци са „ натурален регулатор на пазара” и с тяхна помощ могат да се избегнат скокове на цените, идващи „ със странни обяснения” от производителя.

По отношение на афишираните планове с текстовете да се пребори сивата стопанска система, Симов уточни, че страната има ресурсите да спре и незаконния импорт, и превръщането на остатъци във мним експорт. Всичко това, обаче, е обвързвано с производителите и вносителите, а не, да вземем за пример, с дребните бензиностанции.

Председателят на организацията Иван Кашилски акцентира, че той и сътрудниците му също са против сивата стопанска система, тъй като тя убива бизнеса им с дъмпингови цени.

Той уточни, че борбата към този момент не е по площадите, а се мести в съда. За тази въпросът ще бъде подложен и на вниманието на… Доналд Тръмп, изясни Симо Симов: „ През януари е планувана среща с нашия министър председател, желаеме да зададем въпрос на нашия министър председател посредством президента на Съединени американски щати за лобисткото състояние на „ Лукойл”.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР