Картата на страната след изборите е почти изцяло оцветена в

...
Картата на страната след изборите е почти изцяло оцветена в
Коментари Харесай

Сблъсъкът на преференции: Кой кого пребори по места?

Картата на страната след изборите е съвсем напълно оцветена в синьо. ГЕРБ-СДС печели 21 многомандатни изборни региона, а ПП-ДБ и Движение за права и свободи са първи в по 5 области. Движение за права и свободи резервира водещата си позиция в Търговище, Шумен, Кърджали, Разград и Силистра. В София и в трите многомандатни изборни региона печели Продължаваме промяната - Демократична България.

Интересното е, че сумарно гласовете на двете обединения (и на Политическа партия, и на ДБ) са по-малко от тези на изборите през октомври 2022 година, когато Политическа партия и Демократична България се явиха поотделно. Тогава дружно те завоюваха малко под 211 000 гласа в трите региона. На тези избори резултатът им е с към 18 хиляди гласа по-нисък.

В 23 МИР обединението ПП-ДБ побеждава ГЕРБ-СДС с 44.67% на 22.41%. Интересно е да отбележим забележителната разлика в преференциите. Водачът на листата на ПП-ДБ за 23 МИР е Кирил Петков, той е получил 11 728 преференции. А този на ГЕРБ-СДС, Румен Христов, доста по-малко - 3485.
 Karta Izbori April 2023
Поглед и към резултатите в 24 МИР. Един против различен тук се изправиха Христо Иванов и Тома Биков. 7827 на 4370 гласа. Как наподобява това в проценти - ПП-ДБ печелят съвсем 40% от гласовете на гласоподавателите, а партията на Бойко Борисов - малко над 25 на 100.
В най-големия многомандатен регион в София (25-и) малко над 32% от хората са дали своят вот за ПП-ДБ с лидер Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта. Почти 29% за ГЕРБ-СДС с лидер Бойко Борисов.

На предходните избори малко над 340 гласа не доближиха на Политическа партия да победи ГЕРБ в Пловдив. На този избор към този момент в коалиция с Демократична България партията на Борисов загуби регионалния град. Въпреки загубата на първото място в Пловдив ГЕРБ усилват с малко резултата си - получили са с към 1000 гласа повече по отношение на изборите от 2 октомври.

Интересен миг с пренареждане на преференциите във Варна. Първи в област Варна са ГЕРБ-СДС,като Славена Точева получава 10 155 преференции (от общо малко над 52 000 гласа за партията). Така тя измества от второто място в листата на партията някогашния състезателен министър Красен Кралев, който е съумял да събере по-малко от 3000 преференции. Стела Николова от ПП-ДБ е събрала 3862 преференции. Тя има повече преференции от лидера на листата Даниел Лорер.

А българите зад граница са дали своят вот най-вече за ПП-ДБ. На значително места обаче челната позиция е за „ Възраждане “, да вземем за пример в Испания. В множеството страни ГЕРБ-СДС са на трето място. В Русия най-вече хора са дали своят вот за " Възраждане ", а в Съединени американски щати за ПП-ДБ.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР