Картата дава актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности

...
Картата дава актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности
Коментари Харесай

Приета е Областната аптечна карта на Област Габрово

Картата дава настоящото положение на аптечната мрежа по типове действия и разпознава нуждата от разкриването на нови аптеки, като дефинира и нужния брой на магистър-фармацевтите в област Габрово. Тя съдържа данни за демографската конструкция и потреблението на лекарствените артикули за домашно лекуване от популацията в региона, броя, типовете действия и разпределението на откритите аптеки, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, които действително практикуват специалността.

За територията на региона, съгласно критериите, избрани от Министерство на здравеопазването, е дефинирана нужда от общо 47 аптеки, една от които денонощна. Към момента на територията на региона действат следните аптеки разпределени по общини: Габрово – 28, Дряново – 3, Севлиево – 11, Трявна – 5 /вкл. в гр. Плачковци – 1/.
В Становището на комисията, създала Областната аптечна карта, се регистрира нуждата от откриване на 1 нова аптека в община Дряново и 1 аптека с непрекъснато обслужване в община Севлиево. Предвидена е също по този начин метаморфоза на активността на някои аптеки. Поне по 1 аптека в общините Дряново, Севлиево и Трявна би трябвало да бъде пререгистрирана като аптека за разпределяне на лекарствени артикули, в това число приготвяни по магистрална и фармакопейна рецептура, без правене на лекарствени форми за очи и на разтвори за парентерално приложение.
Поне 1 аптека в община Трявна би трябвало да контракти с НЗОК разпределяне на лекарствени артикули, предписвани по Протокол от група IC, предопределени за поддържащо лекуване на трансплантирани пациенти; за медицински произведения – превръзки за булозна епидермолиза; за датчици за дълготрайно премерване на равнището на глюкозата и за интермитентни катетри. Поне 1 аптека в община Дряново ще би трябвало да инсталира автомат за медикаменти (тип вендинг), поради неналичието на денонощна аптека.

Необходимият най-малък брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, е доста по-голям от действителния. При нужни 125 магистър-фармацевти, сега работят 74, а помощник-фармацевтите са 45 при нужни 66.

Предстои Областната аптечна карта да бъде показана в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 година Въз основа на всички регионални аптечни карти ще бъде създадена и Националната аптечна карта.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР