Карта на регионите ще показва необходимата инфраструктура в тяхНад 94%

...
Карта на регионите ще показва необходимата инфраструктура в тяхНад 94%
Коментари Харесай

Над 94% от финансовия ресурс на ОП „Региони в растеж“ е договорен

Карта на районите ще демонстрира нужната инфраструктура в тях

„ Над 94% от ресурса на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година (ОПРР) е контрактуван. Сумата е 2,96 милиарда лева Реално разплатените средства са 67% или 2,109 милиарда лева “ Данните заяви Деляна Иванова, заместник-министър на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на програмата. Иванова откри работна среща за разискване на резултатите от оценката на въздействието на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014 – 2020 и подготовка на новата стратегия „ Развитие на районите 2021 – 2027 “. Срещата се организира в Ботевград.

Резултатите за настоящото осъществяване на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 демонстрират, че тя се осъществя сполучливо. Сключени са 761 контракта за даване на безплатна финансова помощ (БФП). От тях 293 са в развой на реализация, а осъществяването на останалите 468 е завършило, регистрира заместник-министърът. „ Обемът на контрактуваните средства е добър резултат поради обстоятелството, че програмният интервал завършва на 31 декември 2023 година В оставащите по-малко от 2 година до края на интервала, ще активизираме всички виновни лица по осъществяване на плановете, с цел да достигнем изцяло задачите на програмата “, разяснява Иванова.

Зам.-министърът означи, че през последната година е имало съществени провокации по осъществяването на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014 – 2020 година Затова през последните два месеца са положени оптимални старания, с цел да се ускорят темповете на осъществяване и разплащането.

Деляна Иванова означи, че във фокуса на Управляващия орган са възходящите цени на строителните материали, като се търси механизъм за компенсиране. „ Провеждаме градивен разговор с браншовите организации по казуса със забележителното нарастване на цените на строителните материали. Работим интензивно в тази посока, с цел да подсигуряваме сполучливо привършване на всички планове “, акцентира тя.

Едновременно с осъществяването на актуалната районна стратегия напъните са ориентирани и към структурирането и стартирането на новата Програма „ Развитие на районите “ за интервала 2021-2027 година Подготовката ѝ е на заключителен стадий.

„ Стартираме новия програмен интервал по-опитни и по-мотивирани, най-много със съдействието на нашите сътрудници “, разяснява заместник- министърът.

В оперативната стратегия до 2027 година оригиналност ще е използването на районен метод и осъществяването на интегрираните териториални вложения. „ Така целим реализиране в забележителна степен на процеса по децентрализация при вземането на решения за осъществяване на предпочитани вложения на целевите територии. Водещ ще е правилото „ отдолу-нагоре “. Това значи, че териториалните органи на районно и общинско равнище в разговор и съдействие с локалните общности ще вземат участие във образуването и реализирането на визията за социално-икономическо развиване в обитаемоте места “, разясни заместник-министър Иванова. Тъй като използването на процедура на интегрираните териториални вложения е оригиналност за България, Министерство на районното развиване и благоустройството изследва опцията за обмяна на опит с други страни, които са ползвали този метод в своите политики.

„ Всички райони в страната ще получат по-целенасочена и ефикасна поддръжка посредством плановете по Програма „ Развитие на районите “, увери Ангелина Бонева, основен шеф на Главна дирекция „Стратегическо обмисляне и стратегии за районно развитие“ в Министерство на регионалното развитие.

Бонева акцентира, че с поддръжката на Европейска комисия се създават по-ясни ограничения и подходи, които ще облекчат бенефициентите. За всеки район ще има и несъмнено бюджетиране.

„ Изработваме Национална карта, която ще ни покаже всеки район от каква инфраструктура се нуждае – пътна, обществена, здравна, която ще се съчетава и с метода „ отдолу-нагоре “. Разработват се и по-точни знаци, които да наблюдават успеваемостта на плановете и вложенията “, съобщи Бонева. Тя добави, че общините, като съществени сътрудници на Оперативна програма “Регионално развитие”, ще имат достъп до средства за възстановяване на административния потенциал, според картата на потребностите на районите. Обучението на специалистите ще е в съдействие с интернационалните сътрудници.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР