Кърт Вонегът (11 ноември 1922 – 11 април 2007) –

...
Кърт Вонегът (11 ноември 1922 – 11 април 2007) –
Коментари Харесай

Котешка люлка“, или денят, в който настъпи краят на света

Кърт Вонегът (11 ноември 1922 – 11 април 2007) – още приживе наредил се измежду най-значимите американски писатели на XX в., завещава на човечеството 14 романа и голям брой сборници с есета и разкази, побрали в себе проницателния му взор към човешката природа. През 2021 година издателство „ Кръг “ се зае с амбициозната задача да отдаде дължимото на огромния създател и да преиздаде най-популярните му романи в нови първокласни издания с твърди корици.

На 11 април, във връзка 15-годишнината от загубата на обичания създател, на пазара излиза „ Котешка люлка “ – история, в която светът не свършва епично, светът свършва с нелепост. Изданието е в превод на Аглика Маркова и със забележителната корица на художничката Милена Вълнарова.

„ Котешка люлка “ е язвителен постмодерен разказ, с детайли на научна фантастика. Публикувана за първи път през 1963 година, творбата изследва и иронизира науката, технологиите, религията и конкуренцията във въоръжаването.



Протагонист е писателят Йона (Джон), въодушевен от концепцията да напише книгата си „ Денят, в който светът свърши “. Той събира мемоари на наследници и доближени на „ бащата на атомната бомба “ доктор Хоуникър за деня на атомната бомбардировка над Хирошима. Но дали нуклеарното оръжие е това, което ще погуби света? С развиването на сюжета се оказва, че преди гибелта си именитият академик е изобретил нещо доста по-ужасяващо – лед-9 – дребен мразовит кристал, кадърен да трансформира цялата вода на света в лед. Сега всяко от трите му деца има по едно смъртоносно термосче с веществото и всеки от тях държи ориста на човечеството в ръцете си. Разгръщайки историята, Вонегът ловко вплита в нея и основни пасажи за религията, която назовава бокононизъм – учредена напълно върху неистини.

Подобно на множеството творби на създателя, иронията, черният комизъм и пародията са необятно застъпени и в „ Котешка люлка “. Много от повтарящите се тематики на Вонегът се появяват и в романа, като въпросите за свободната воля и връзката на индивида с технологията. А главната сюжетна линия изследва изключително съсредоточено опасността от нуклеарно заличаване по време на Студената война.

Предизвикателното разкриване на неуместни истини предизвика някои остри реакции в обществото по отношение на книгата. През 70-те тя е неразрешена в няколко учебни заведения в Съединени американски щати без публична причина, като е избрана за „ изцяло болна “.



Освен 15 години от гибелта на огромния публицист, на 11 ноември тази година се навършват и 100 години от рождението му. След „ Механично пиано “, „ Сирените от Титан “, „ Майка Нощ “ и „ Котешка люлка “ от издателство „ Кръг “ дават обещание още издания на паметните му романи, а в границите на кинофестивала Master of Art, публиката може да се наслаждения на дълго чакания документален филм за Кърт Вонегът „ Неподвластен на времето “ (реж. Робърт Уейд и Дон Аргот).

Кърт Вонегът (1922 – 2007) е американски публицист, създател на четиринайсет романа, голям брой разкази, пиеси и нехудожествени текстове. Участието му във Втората международна война оставя дълготраен белег в съзнанието му и в цялостното му творчество. Острото възмущение на Вонегът към действието на човешкото общество се демонстрира във всеки ред на безкомпромисната му ирония.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР