Карлово стана ароматна синя приказка, дъх на лавандула се спусна

...
Карлово стана ароматна синя приказка, дъх на лавандула се спусна
Коментари Харесай

Карлово стана синя приказка с аромат на лавандула СНИМКИ

Карлово стана ароматна синя приказка, мирис на лавандула се спусна над старинната част на града и нежни сини цветчета в кошници, на букети или на единични стръкове украсиха възрожденските къщи към площад „ Васил Левски “ от Бухаловия хан до Историческия музей. Фестивалът на лавандулата, който се организира за седми следващ път, докара в града посетители и туристи от страната и района. Празникът стартира още в петък преди обяд, той бе открит от заместник-кметът Антон Минев и от Лавандуловата самодива Мария Чолакова.



А през днешния ден преди обяд в грейналите сини полета край Карлово фолклорни групи от карловските села дадоха начало на лавандуловата беритба със древен бит – облечени в национални носии, пеейки песни за земеделската работа през лятото, със сърпове и паламарки, те отрязаха първите ръкойки от синьото цвете. Ритуалът бе на равнищата на земеделския производител Николай Калеев.



Лавандулата се жъне в слънце, в горещо време, тъй като тогава етеричното масло се качва в цвета, за разлика от маслодайната роза, която се бере по роса, напомни Гинка Тодорова, ръководител на читалището в карловския квартал „ Сушица “ и началник на женската певческа група. Жените от певческата група на „ Сушица “ пазят както бродираните ризи, по този начин и паламарките от своите баби. В предишното в полите на Балкана над „ Сушица “ имаше много лавандулови полета, спомни си Гинка. От дребна обичам работата в сините полета, показа още тя. Лавандулата притегля доста туристи – с хубостта на цветчетата и сините поля, с благоуханието си, с скъпите си качества. Освен това е потребна е за здравето. А към този момент е доста известно да се снимаш в лавандулови полета, сподели още Гинка Тодорова.



За да изживеят своята синя приказка в Карлово пристигнаха Христина, Иванка и Таня от Габрово. И трите бяха с национални носии от раклите на своите баби. Едната бе пристигнала със сърп, другата беше омесила самун, третата носеше дамаджана с вода.



Наслаждаваме се на празника на лавандулата, от Габрово сме, от нощес сме в Карлово, описа пред репортера Христина Минчева, която е учебен психолог. Тук сме да се поклоним на Царството на лавандулата, показа с екстаз и поклонение пред синьото цвете тя. Обожавам лавандулата и нейния мирис. От предходната календарна година очаквам този ден да настъпи и да преживея Празника на лавандулата. Това ароматно синьо цвете ми вдъхва успокоение и убеденост. В Габровско няма лавандула, там е Балкан. За повторно влизам в лавандулово поле и чувството е необикновено. Вълшебно е. Задължително ще пристигам при всяка опция. Приятелките на Христина са влюбени във фолклора и националните занаяти и употребяват всеки мотив да споделят тази своя обич. Те пожънаха алегорично няколко ръкойки, след това постлаха тъкана завивка на равнищата, сложиха хляба, омесен за този ден и отпиха по глътка вода от писаната дамаджана.

Да се полюбува на сините поле  та в подножието на Балкана от Силистра до Карлово пристигна Нина Димитрова. През последните години и в нашия край се отглежда лавандула, само че Розовата котловина е люлката на етерично-маслените растения, сподели тя. Ще видя и преваряване на лавандула в Историческия музей по този начин както се е предписание преди повече от век. Харесва ми метода, по който в Карлово се празнува това нежно цвете, показа още тя.

От Израел до Карлово поради Празника на лавандулата от Израел дохвърчаха от Соли Ядида и нейният брачен партньор. След като гледали ритуала „ Жътва на лавандула “ в нивите край Карлово те пристигнаха в Историческия музей, с цел да видят по какъв начин се изварява синият цвят и по какъв начин по старинна технология се добива лавандулово масло.

Аз доста одобрявам лавандулата, тя е красива, ароматна, доста потребна за здравето, възторжено показа Сали. За мен лавандулата е доста красива. Преди аз я виждах единствено в пакетчета, в този момент е я виждам на полето, в кошниците и това е напълно друго. Не мога да и се нагледам. И е доста забавно да се срещна с този метод на развъждане на лавандулата, на живота на хората, които отглеждат това прелестно растение.

А брачният партньор на Сали си донесъл сърп за жънене на лавандула чак от Израел, тъй като му напомнял детските години, когато като дете с родителите си жънели пшеница в неговото село.

В чест на лавандулата на площад „ Васил Левски “ край Историческия музей Царицата на розите и Лавандуловата самодива, дружно с гостите и туристите заиграха пъстро Лавандулово хоро.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР