Карлос Насар и щангите ни на прага на изчезванетоПрезидентът на

...
Карлос Насар и щангите ни на прага на изчезванетоПрезидентът на
Коментари Харесай

Да фалираш за втори път федерация!? Антон Коджабашев го може

Карлос Насар и щангите ни на прага на изгубването

Президентът на Българската федерация по повдигане на тежести Антон Коджабашев е оповестил банкрут на централата. Документът, че БФВТ е в неплатежоспособност към този момент е импортиран в съда.

Така скандалният президент на този спорт е на път да го убие за вгори път!

Първият беше през 2008 година, когато дни преди Олимпийските игри в Пекин целият ни народен тим беше заловен с допинг и последва нерегламентирана държавна поддръжка за заплащане на наложената санкция и след това лишаване на лиценза на федерацията.

Преди броени месеци Коджабашев завзе още веднъж властта във повдигането на тежести с обещанието, че ще изплати насъбраните отговорности от предходните президенти Неделчо Колев и Ариф Маджид и ще вдигне спорта. Нищо такова обаче не се случи.

Нека не забравяме, че Коджабашев е непосредствен сподвижник на някогашния вътрешен министър Румен Петков и част от неговата партия АБВ. Също по този начин той беше и консултант на проваления състезателен министър Радостин Василев – Руди Гела и получаваше държавна заплата по негово време. Василев и Коджабашев водиха люта борба против най-успешния състезателен министър Красен Кралев даже говореха за „ кралевизъм “ във връзка с неговото ръководство. А в действителност точно Кралев избави българските щанги през 2015 година

По време на ръководството на Неделчо Колев и дясната му ръка Борислав Гидиков се развихря един от най-мощните допинг кавги освен в българския спорт и повдигането на тежести, само че и в международен мащаб. През 2015 година целият ни народен тим дава позитивни допинг-проби. Така се повтори историята от 2008 година Развръзката този път обаче бе непредвидена и невиждана. За пръв път страна и даден спорт съумяват да преборят строгите допинг-правила и да понижат глобите, които по принцип са строго закрепени и не се въздействат от никакви оправдания. С дейното подпомагане на тогавашния министър на спорта Красен Кралев се потвърждава, че става дума не за умишлени дейности, а за нечиста хранителна добавка.

С делото се заемат известните юристи Елена Тодоровска и Борис Колев. Те съумяват да реализират невъобразим триумф като вместо регламентираните в правилника 4 години отнемане от спортни права за първо нарушение и доживотно наказване за второ, нашите тежкоатлети получават надлежно 9 и 18 месеца. За това решение оказват помощ и положителните връзки на Кралев и тогавашния президент на Международната централа Тамаш Аян, които са членове на борда на Световната антидопингова организация (WADA).

На федерацията обаче е наложена оптималната санкция в размер на 500 000 $. Тодоровска и Колев я апелират пред Арбитражния съд в Лозана и тя пада. Международната федерация упорства и още веднъж постанова същата санкция. Следва ново обжалване и тя отново е анулирана. Идва нова санкция от 250 000 $. Тогава по неразбираеми аргументи Неделчо Колев поверява делото на известния със загубите си в правосъдната зала и в следствие провален състезателен министър Радостин Василев – Руди Гела. Резултатът е извънредно решение – потвърждаване на 250 000 $ санкция. Докато не бъде платена, българските състезатели нямат право да вземат участие в интернационалните надпревари.

Решението по какъв начин да работи страната в този миг е тежко, като се чуват даже апели за тотално задраскване на този спорт. В името на състезателите и големия им положен труд Красен Кралев обаче взема решение да помогне още веднъж. С рекламен контракт от Българския състезателен тотализатор и частен донор санкцията е погасена и българските щанги се връщат на интернационалния подиум. Пропускат обаче Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Сега, с помощта на чутовните старания на служебния състезателен министър Георги Глушков и екипа му българските щангисти въпреки всичко участваха на Олимпийските игри в Париж откъдето се прибраха с купа на Карлос Насар и бронз на Божидар Андреев.

Спортното министерство откри метод да обезпечи и присъединяване на нашите състезатели на Световното състезание в Бахрейн при започване на декември.

Въпреки неистовите старания на страната обаче, Антон Коджабашев и компания са на път да затрият един от най-успешните ни спортове. За повторно!

Звездата на българския спорт Карлос Насар даже заплаши с отричане, в случай че актуалното управление продължи да дърпа конците в щангите.  

Междувременно се надигна и съпротива, която свика Общо заседание с желание да бутне Коджабашев. И тъкмо в този миг той разгласи банкрут на федерацията. Насар също се зае със спасяването на федерацията.

" Ще направя всичко допустимо да запазя федерацията по повдигане на тежести ", безапелационен бе олимпийският първенец Карлос Насар, откакто по-рано стана ясно, че от централата (БФВТ) са подали документи в съда за оповестяване на неплатежоспособност.

Насар показа, че с претендента за нов президент на федерацията Марин Милашки, пробват всичко допустимо, с цел да отдръпват молбата на БФВТ. Той разясни, че с него имат опция да платят част от въпросните задължения.

„ Ние опитваме всичко допустимо, с цел да се отдръпна тази молба. Имам поради, с кандидатурата на Марин Милашки за президент на БФВТ имаме опция да платим част от задълженията “, сподели Карлос в изявление за организация БГНЕС.

Общото заседание за избор на нов президент на Федерацията ще се организира на 8 ноември.

„ Без лиценз, нещата са отвън моя надзор. Не мога да бъда сигурен за идните надпревари, в това число и Световното състезание в Бахрейн при започване на декември. С Марин Милашки ще създадем всичко допустимо, с цел да запазим Федерацията, с цел да има спорт. Има много високи шансове той да бъде определен за президент. Ние вършим предварителни контракти със спонсори и биха подкрепили него и мен – ние сме почтени хора. Силно се колебая Антон Коджабашев да остане на президентския пост - не е първата му недостойна постъпка. Шест месеца нищо не направи за Федерацията. Борбата е доста сериозна. В България щангите са най-титулуваният спорт. Готов съм да се боря “, добави Насар.

Министерството на младежта и спорта е сложено в извънредно деликатна обстановка. Логичният ход е лицензът на федерацията да бъде лишен. Но въпреки това това ще значи страната да загърби големи задължения, които има централата. И то за повторно при ръководството на Антон Коджабашев. Съдбата на българските щангисти също би станала неразбираема.

Развръзката в един от най-успешните ни спортове занапред следва, само че с хора като Антон Коджбашев отпред обаче сигурно не е розова.

Ясно е, че в актуалната обстановка се отива към банкрут и лишаване на лиценз. Това значи, че би трябвало да се направи нова федерация, само че тя няма да има право на държавно финансиране за година, а и занапред би трябвало да кандидатства за интернационален лиценз. Респективно Карлос Насар и компания няма да могат да вземат участие в интернационалните надпревари.

Ясно е, че страната няма да остави един от най-успешните си спортове. Федерация по един или различен метод ще има.

И нека тогава не изключително умните хора в щангите не решат да изберат за началник Антон Коджабашев, който да ги занули за трети път. А с цел да не се стигне до там е наложителна смяна в Закона за спорта, с която на ръководители, взели участие в Управителните препоръки при банкрут на федерации и клубове да им бъде неразрешено да вземат участие в ръководството на българския спорт!


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР