Карлос Алкарас е името на тийнейджъра, който под наставленията на

...
Карлос Алкарас е името на тийнейджъра, който под наставленията на
Коментари Харесай

Място в историята: 19-годишният Алкарас сломи Рууд в нов спектакъл и триумфира на US Open!

Карлос Алкарас е името на младежа, който под наставленията на някогашния номер едно Хуан Карлос Фереро не стопира да впечатлява при всяко свое излизане на корта, откогато се появи на огромната сцена преди година, с цел да завоюва първата си АТР купа в Умаг и да повали Стефанос Циципас по пътя към полуфиналите на US Open 2021. Испанецът от началото на тазгодишната тенис акция непроменяемо закупи статута на един от най-хубавите в света, като след триумфа си в Рио през февруари сподели, че задачите са му да приключи сезона в международния топ 15 и при положително стичане на събитията в топ 10, само че два Мастърс трофея по-късно, извоювани в Маями и Мадрид, съпроводени от обстоятелството, че геният е състезателя с най-вече победи за годината - 50, му донесоха място в челната петица на класацията на АТР и голям късмет да счупи следващия популярен връх.

Още преди началото на последния " мейджър " шампионат за годината в Ню Йорк знаехме, че след края на надпреварата има цели пет тенисисти, които могат да оглавят международната класация - Рафаел Надал, Карлос Алкарас, Стефанос Циципас, Каспър Рууд и в тази ситуация на Даниил Медведев да резервира статута си на номер едно. Огромна част от любимците в лицето на Матадора, руснака, който защитаваше купата си, и гърка обаче разочароваха и се сбогуваха с конкуренцията още преди четвъртфиналната ѝ фаза, което на процедура отвори вратата пред двамата най-млади в този лист от кандидати да се борят за дебютен трофей от Шлема и нанагорнище на върха в международния тенис. Именно това направиха Алкарас и Рууд, които преодоляха всички по пътя си, с цел да оформят желан заключителен дуел между тях, който предстоеше да дефинира новия " мейджър " първенец и лидер в ранглистата, отреждайки на спечелилия място в историята на тениса.

В съперничеството им досега откриваме две публични срещи, трансформирали се в победи за испанеца, като втората от тях сложи значително основите за пробив измежду най-хубавите в света на Карлитос, който надигра противника си във финала на Мастърса в Маями през април, а през днешния ден обстановката наподобява идентична. Именно заради този си триумф Алкарас, който за последните си три мача в Ню Йорк прекара общо над 13 часа на корта, само че показва отличен развой на възобновяване, влезе с психическо преимущество в конфликта за купата и подсети за представянето си при предходните им конфликти, макар че първи път в кариерата си загуби сет от международния номер 7, то ибериецът беше непреклонен в останалите елементи от финала и след 3 часа и 20 минути фантазията му стана действителност, а той можеше да се назова първенец на US Open и международен номер едно - 6:4 2:6 7:6(1) 6:3. Посредством триумфа си Карлитос се трансформира в най-младия първенец в Големия шлем от сънародника си Рафаел Надал през 2005-та насам, само че безспорно по-впечатляващото е, че младежът от Мурсия счупва върха за най-млад номер едно в историята на тениса с цели 16 месеца, изкачвайки се на трона в международната класация на 19 години, 4 месеца и 7 дни.

На старта на дуела испанецът разчете сервиса на противника и го притисна до стената, но петият подложен преодоля първичната раздразнителност в своите дейности и отрази два брейкбола, печелейки откриващото си подаване. Мигновено функциите се размениха и Карлитос на собствен трябваше да брани началния си удар, само че точно с помощта на него опази гейма си и употребява привидно сковаността при своя противник, с цел да може след интензивна замяна на удари от главната линия и отлична игра наоколо до мрежата в идните минути, младежът да показва безкомпромисност при реализацията на последвалите си шансове за пробив, с което взе ранен задатък, който защищити, като избави нови благоприятни условия за рибрейк пред норвежеца - 3:1. Постепенно с времето отмина началния потрес за всеки от двамата финалисти и те ловко градяха своите офанзиви към дланния си удар, като усещане правеха разнообразните комбинации и неоспоримият афинитет към игра на мрежата на международния номер 4. Алкарас продължи да сервира на извънредно високо ниво, поради видяното в последните му конфликти, и чрез добра разновидност в ударите си постоянно оставяше в безпомощна позиция скандинавеца, с цел да причисли откриващия сет на сметката си.

В началото на втората част сервиращите посочваха нехарактерна към този миг изрядност, преди пръв това статукво да разчупи младежът от Мурсия, който се базира на своята клиничност в атакуващ проект, само че възпитаникът на " Академия Надал " извърши едни от най-хубавите си начални удари в мача и оцеля след отразен брейкбол. Именно това донесе нужния подтик на Рууд, който не остави безнаказани зачестилите грешки на съперника и оползтвори шанса си за пробив при безспорно една от точките на мача, когато показва скоростта на напредване по корта, с цел да излезе напред в резултата - 4:2. Получил ентусиазъм в представянето си, норвежецът стартира все по-напористо да търси атака посредством ударите си и беше покрай това да опропасти преднината си, но за следващ се довери на сервиса си за спасяването на брейкбол и още в идните минути при начален удар на по-младия си сътрудник, който инкасира две двойни неточности, възвърне равенството в обособените сетове.

И тъкмо в този миг, когато по всичко личеше, че международният номер 7 е взел психическото преимущество на своя страна, то той се сгромоляса неистово в дебютното си подаване за третата част, при което испанецът не чакаше втора покана и с фамозна къса топка спря стремежа на противника, като осъществя ранен пробив - 2:0. Трудностите за скандинавеца не откриха скоро своя край и той беше изправен пред угрозата да изостане с втори брейк, само че като се изключи че предотврати тази заплаха, незабавно се възползва от прибързаните и несъмнено неверни опити за офанзива на младежа, като се нуждаеше от един късмет и паритетът скоропостижно се завърна на таблото. Впоследствие всеки от двамата финалисти одобри отбранителна роля и без проявата на непотребни опасности се беше концентрирал върху печеленото на личните си геймове. 

Достигайки до заключителното подаване на ибериеца, то набезите и желанието му да употребява способа " сервис-мрежа ", биваха елементарно контрирани от международния номер 7, който разполагаше на два пъти със сетбол, но устойчивостта на младока в най-трудните обстановки излезе на пиадестала и той провокира изиграването на тайбрек. В дългия гейм Карлитос, който имаше отрицателен връх с нула извоювани от общо четири изиграни тайбрека в хода на шампионата, разчиташе на надълбоко пласирани ретури, чрез които караше противника да бърка заради нечистия контакт с топката и това му донесе стабилен задатък от 5:1 точки при промяната на полетата. Алкарас остана все по този начин безапелационен в дейностите си на корта и след почивката, с цел да може след следващата неправилност от съперника да извика гръмогласно " VAMOS! ", доближавайки се единствено на сет от реализирането на фантазията си.

На старта на четвъртата част наблюдавахме цялостно равновесие на силите, като моменти на талантливост не липсваха и от двете страни на мрежата, но спокойствието и рутината, с които играеше 19-годишният гений, който наподобяваше човек с големи триумфи във визитката си, неимоверно впечатляваха. Навярно това оказваше в допълнение напрежение върху Рууд, който стана все по-консервативен в дейностите си на корта, а това на секундата беше видяно от младежа и той с помощта на нови излизания към мрежата надхитри най-много тактически петия подложен, с цел да осъществя пробив, доближил го единствено на гейм от трофея - 5:2. Сервирайки за място в историята, Алкарас беше повече от обаятелен, като изоставен от всевъзможен тип раздразнителност, показва изрядност от най-голям клас и победи с купата на US Open, изкачвайки се на върха в международната класация, едвам на 19 години, 4 месеца и 7 дни!

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР