Карлес Пучдемон Отстраненият от централните испански власти каталунски регионален премиер

...
Карлес Пучдемон Отстраненият от централните испански власти каталунски регионален премиер
Коментари Харесай

Пучдемон предложи на Рахой да се срещнат извън Испания


Карлес Пучдемон

Отстраненият от централните испански управляващи каталунски районен министър председател Карлес Пучдемон предложи в петък на испанския министър-председател Мариано Рахой да се срещнат отвън Испания, съобщи Франс прес.

" Готов съм да се срещна с Рахой в Брюксел или където и да било другаде в Европейския съюз с изключение на Испания по явни аргументи ", сподели Пучдемон пред публицисти в белгийската столица.

Бившият каталунски министър председател приказва след успеха на неговия просепаратистки лагер на предварителните избори в Каталуния през вчерашния ден. На Пучдемон в Испания са повдигнати обвинявания в протест и противодържавна активност и има риск той да бъде задържан, в случай че се върне в страната.

Изборите в Каталуния ратифицираха референдума, на който жителите на региона гласоподаваха за самостоятелност от Испания, сподели още някогашният районен министър председател.

Пучдемон съобщи, че е подготвен да се върне в Испания, в случай че получи гаранции от централните управляващи, че може да оглави новото каталунско държавно управление.

Той изиска да бъде възобновен на своя пост, наред с други отстранени каталунски

ръководители.

Подкрепящите независимостта на самостоятелната испанска област партии завоюваха общо нежно болшинство, въпреки да получиха по-малко гласове от противоположната страна на създадените през вчерашния ден избори.

Сега предстоят комплицирани договаряния за сформиране на нов просепаратистки кабинет на Каталуния, отбелязва АП.

Пучдемон изиска да бъде " чут " от Европейския съюз, съобщи още Франс прес. " Само желая от Европейската комисия и други институции (на ЕС) да чуят и каталунския народ, а освен испанската страна ", съобщи той.

По-късно в петък се чака и министър председателят на Испания Мариано Рахой да направи изказване в Мадрид след вчерашните каталунски избори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР