Карл фон Осиецки, носител на Нобеловата награда за мир през

...
Карл фон Осиецки, носител на Нобеловата награда за мир през
Коментари Харесай

Не искат ЕС, но харесват облагите му

Карл декор Осиецки, притежател на Нобеловата премия за мир през 1935, написа следното:

" Една система може да бъде разрушена от вътрешната страна, в случай че схванеш по какъв начин да използваш механизмите ѝ и да ги насочиш срещу самата нея ".

Историците са единомислещи, че таман такава е била и целта на Адолф Хитлер, чиито неведнъж огласени възгледи биха могли да се обобщят по този начин: Ще използваме демократичните институции, с цел да реализираме задачите си, ще се борим срещу системата от вътрешната страна, с цел да я съборим.

И още малко история, този път по-близка. Британският политик Найджъл Фараж, който представляваше страната си повече от 20 години в Европейския парламент, в никакъв случай не е криел мнението си за един съюз, възнаградил го с великодушна европейска заплата. Според него ЕС трябва да бъде не съдружие от европейски страни, а просто съюз за свободна търговия. Забележете: споделя го не като свободен търговец, а точно като представител на една европейска държава във въпросния съюз.
" Възраждане " и " екзистенциалната опасност "
А в този момент - към България. Когато преди по-малко от година постройката на Европейската комисия в София беше омазана с алена багра, водачът на " Възраждане "  Костадин Костадинов написа във фейсбук с доста удивителни, че това било " единствено началото ".

А преди броени дни, на 16 април, в студиото на бТВ Костадинов отчетливо формулира позицията си:

" Европейски Съюз в този момент е трансфорат в политическа организация и заплашва европейската цивилизация. Ние считаме, че в сегашния миг е нездравословен. "

Нека да обобщим. Г-н Костадинов и неговата партия " Възраждане " считат Европейски Съюз за пакостник, който паразитира върху европейската цивилизация. А знайно е, че вредителите се унищожават. Като начало ръкопляскаме на омазването на постройката, а по-късно предизвестие - изпращаме и свои депутати в омразния Европейски парламент, с цел да спомогнат от вътрешната страна за унищожаването на вредителя. Разбира се, господин Костадинов не приказва за " заличаване ".

На персоналния му уебсайт единствено се споделя, че Европейски Съюз е " екзистенциална опасност ", че е рисков за Европа и за българите и би трябвало да бъде " реформиран напълно и изрично ". Същото, което преди него повтаряше Фараж. Същото, което по-рано през 20 век…

Но да оставим историческите аналогии и да се опитаме да открием някакво зрънце рационалност (камо ли морал!) в позицията на господин Костадинов, на неговите претенденти за евродепутати, а и на предходния транш български националисти, които си изкараха мандатите в Екологичен потенциал.

Само преди дни Институтът за пазарна стопанска система разгласява отчет, от който може да се направи изводът, че за последните 20 години България е забогатяла двойно - най-вече с помощта на участието си в Европейски Съюз. Всеки естествен политик, който мисли за добруването на своите съграждани, би трябвало да се радва, че страната му членува таман в този (а не в някакъв друг хипотетичен) Европейски Съюз.

Ако пък не вярваш на тези данни, тогава като български политик можеш да се нагърбиш със задачата страната ти да го напусне - така, както стори упоменатият към този момент Найджъл Фараж. Казано иначе: страната ти богатее таман от този ( " рисков за България " ) Европейски Съюз, само че в случай че не вярваш и не искаш да си в него, можеш да го напуснеш. Това решение се взима в София, не в Брюксел или в Страсбург.

Но не, на хартия ти приемаш неговите структури и правила (ценностите към този момент ги оставяме настрани, въпреки че са доста важни) и се възползваш от тях, с цел да го рушиш от вътрешната страна. Под предлог, че го искаш по-добър. Дори да приемем, че това не е предлог, а вътрешно разбиране на подобен порядък политици, дано да се запитаме нещо напълно просто: Нима този " по-добър Европейски Съюз " на суверенните страни, за който приказва господин Костадинов, ще продължи да бъде толкоз великодушен към България? Ами не, няма, тъй като всяка от суверенните страни ще дърпа чергата към себе си. Просто е.

Това е надълбоко аморално

И тъй като стана дума за морал: Да, съгласно мен е надълбоко аморално да приемаш драговолно облагите, да се нагаждаш лицемерно към структурите и разпоредбите и да не даваш пет пари за полезностите на един Европейски съюз, който в действителност искаш да събориш.

А в случай че някой желае да знае какъв брой заплаща този Европейски Съюз на евродепутатите, може елементарно да го ревизира.

***
Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Клуб Z, Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР