Карин Карлсбру е шведска евродепутатка от либералната група Обнови Европа“.

...
Карин Карлсбру е шведска евродепутатка от либералната група Обнови Европа“.
Коментари Харесай

„Швеция трябваше да подаде молба за НАТО още през 1997 г.“

Карин Карлсбру е шведска евродепутатка от демократичната група „ Обнови Европа “. Клуб Z беседва с нея в Европейския парламент в Страсбурлг във връзка присъединението на скандинавската страна към пакта. Това стана, откакто Стокхолм подаде молба за участие през 2022 година поради съветската експанзия в Украйна.

- Г-жо Карлсбру, съгласно вас участието на Швеция в НАТО закъсняло ли е, в точния момент ли е или е подранило?

- Най-важното е, че в този момент сме в НАТО. Отне известно време. Някои споделят, че е належащо време за присъединение към органицация като НАТО в така наречен естествени условия. Но когато Швеция подаде молба за участие, те бяха изключителни.

По мое мнение бе неточност на Швеция, че не подаде молба преди много време, в спокойно време, когато този развой можеше да се случи по по-облекчен метод. Защото той стартира след съветската експанзия в Украйна. И тогава някои шведски партии си дадоха сметка, че гледната им точка за сигурността не работи. Но всичко това към този момент е в историята и към този момент сме в нова ера. Сега би трябвало да сътрудничим със страните от НАТО и да висим по какъв начин можем да допринесем за пакта. С Швеция в НАТО ще забележим по-силен алианс.

- Кога съгласно вас е трябвало да подадете тази молба?

- Нашата партия настояваше за това още през 1997 година, малко след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Тогава преформатирахме Европа и архитектурата на нейната сигурност. Можехме в спокойно време да станем част от новия модел за сигурност на континента. За страдание, не го направихме. Загубихме доста години.

Сега би трябвало да забележим по какъв начин ще сътрудничим освен със страните от НАТО, само че и с тези от Европейски Съюз. Това са двата стълба, на които се крепим.

- Трудно ли бе да убедите вашите гласоподаватели, че страната ви би трябвало да се причисли към НАТО, поради над 200-годишния неутралитет?

- След съветската експанзия обстановката се промени радикално в Европа и изключително в нашия район – Северна Европа. Заедно с Финландия си дадохме сметка, че имаме огромен комшия на изток, който заплашва своите съседи и носи доста неустановеност и заплаха в района. Демокрацията и свободата се опазват доста по-добре дружно. Мисля, че това бе точният миг, в който шведските жители да видят събитията. Видяхме също по какъв начин публичното мнение се промени доста бързо заради тези събития.

- Как съгласно вас участието в НАТО ще промени Швеция?

- Може би ще ни даде малко по изменен взор върху самите нас. Време е да се погледнем в огледалото. И според мен би трябвало да кажем намерено, че не нашата така наречен неутрална позиция ни остави отвън Втората международна война. А аргументите бяха напълно други. Защото търгувахме със първични материали с Хитлер. Взехме и други решения, когато обърнахе тил на норвежките ни съседи. Надявам се да имаме по-трезв спор за историята ни и за това с какво допринесохме за мира и сигурността в Европа. Руската експанзия бе едно мъчително пробуждане за доста хора в тази част на Европа, самата мисъл, че нещо такова би могло да се случи в днешно време.

- Има ли съветски провокации в последно време против Швеция?

- Редовно чуваме закани от Владимир Путин. Очевидно е, че Русия е опасност за нашата част от Европа. Членството в НАТО е положително за сигурността на Швеция. Но мисля, че то стабилизира и района по един доста позитивен метод. Сега имаме Балтийско море, обкръжено от съдружници.

- Смятате ли, че тези провокации ще се усилят, откакто към този момент влязохте в НАТО?

- Мисля, че това е надуване на мускули. Но би трябвало да го вземаме на съществено, тъй като виждаме на какво са способни Русия и Путин. Виждаме другите способи на хибридна война против Финландия, балтийските страни, Молдова, против всички нас. Бих споделила, че нашето потомство е изправено пред най-голямата опасност до момента. Трябва да покажем на руснаците и Путин, че ще останем мощни дружно и че пазиме себе си и съдружниците ни.

 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР