Карикатура, която беше публикувана в датския вестник „Жиланд-Постен“ по повод

...
Карикатура, която беше публикувана в датския вестник „Жиланд-Постен“ по повод
Коментари Харесай

Карикатура за коронавируса разпали дипломатически спор между Дания и Китай

Карикатура, която беше оповестена в датския вестник „ Жиланд-Постен “ във връзка епидемията от новия ковид, разпали дипломатически спор сред Дания и Китай.

На рисунката виждаме китайското знаме, чийто звезди са сменени от малки… вирусчета, които обикалят един по-голям вирус.
Заради ковид: Круизен транспортен съд с 6000 туристи е арестуван в Италия На борда са изолирани туристи от Хонконг с проявления на вируса
Политическата реакция беше съвсем незабавна. От китайското посолство в Дания обявиха, че чакат опрощение за оповестената подигравка. „ Без никакво състрадание и емпатия, това прекрачва границата на всяко цивилизовано общество, както и етичната граница на свободата на словото, обиждайки човешкото схващане “, написаха от посолството в формалното си известие.

Главният редактор на изданието Якоб Ниброе съобщи, че карикатурата не е оповестена с задачата да се присмиват на обстановката в Китай. Въпреки това, той отхвърли да се извини.

„ Не можем да се простим за нещо, което не считаме за грешно- Нямаме желание да се подиграваме на обстановката в Китай и не считаме, че рисунката е такава “, съобщи Ниброе.

Рисунката на изданието беше предпазена и от датския министър председател Мете Фредериксен.
СЗО взема решение дали да разгласи световна здравна опасност поради ковид Вирусът е засечен към този момент допълнително от 16 страни
„ Дания има доста, доста мощна традиция в свободата на изразяването, както и в сатиричните рисунки. Ще бъде по този начин и в бъдеще “, съобщи тя в изявление за датски вестник.

Изданието не за първи път съумява да разпали политечски кавги със своите карикатури. През 2005 година на страниците му бяха оповестени сатирични рисунки на пророка Мохамед, които сътвориха остро неодобрение измежду мюсюлманите по целия свят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР