Кариерните бонуси за ВСС нарушават независимостта на съдебната власт и

...
Кариерните бонуси за ВСС нарушават независимостта на съдебната власт и
Коментари Харесай

ВКС прати на Конституционния съд кариерните бонуси във ВСС

Кариерните бонуси за Висш съдебен съвет нарушават независимостта на правосъдната власт и правилата за разделяне на управляващите, за правовата страна и за равноправието. Това се споделя в искане на Върховен касационен съд до Конституционния съд, оповестено на страницата на правосъдния орган.
Според висшите магистрати те нарушават независимостта на правосъдната власт, правилата за систематизиране на управляващите, за правовата страна и за равнноправието. Самото искане можете да видите тук.
Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) е взел това решение на 26 май 2020 година с 68 гласа „ за “ от гласувалите 71 съдии. Висшите магистрати упорстват Конституционния съд да разгласи за противоконституционна наредбата на пар. 4 от Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (ЗСВ) за изменение наредбата на член 28 от Закон за съдебната власт в частта ú, предвиждаща при приключване на мандата на член на Висшия правосъден съвет (ВСС) или при предварителното му преустановяване последният да се възвръща … „ или с една степен по-висока от заеманата преди избора служба в органите на правосъдната власт “.
В настояването се показва, че с изменението се нарушава наредбата на член 117, алинея 2 от Конституцията (КРБ), според която правосъдната власт е самостоятелна. Оспореният текст дава опция за голословни кадрови решения на основата на неразбираеми критерии, като се заобикалят или нарушават настоящите все още организационни начала за структуриране на правосъдната система като непоклатимост, бистрота и кариерно развиване. Конституцията съдържа правила, които се отнасят до построяването и действието на правосъдната система, само че издаване на акт, посредством който се реализира активността по персоналното образуване на правосъдната власт, основава условия за занемаряване на конституционноправния авторитет и води до неговото накърняване (решение по к. д. № 30/1991 г.). Пленумът на Върховен касационен съд припомня, че Конституцията урежда служебния статут на съдиите, прокурорите и следователите, тъй че да обезпечи тяхната самостоятелност и подчинението им единствено на закона и по тази причина те се назначават, покачват, намаляват, реалокират и освобождават от служба единствено от Висш съдебен съвет . Единствен орган, който съгласно Конституция на Република България е ситуиран вътре в правосъдната система, дефинира персоналния съдийски, прокурорски и следователски състав в цялата страна.
Върховните съдии пишат, че елиминиране или съкращаване на наличието на съществени права или на тяхното практикуване по съображения за целенасоченост е неприемливо, тъй като нарушава правилото за правовата страна (чл. 4, алинея 1 от КРБ). „ Народното събрание може да дефинира със законови разпореждания по какъв начин да се структурира правосъдната система, само че не е в границите на законодателната власт да навлиза в пълномощията на правосъдната власт “, се акцентира в настояването.
Според Пленума на Върховен касационен съд Народното събрание не може да изземва оперативни управнически функционалности по назначение, повишение , намаление, пренасяне и освобождение от служба на съдиите, прокурорите и следователите, като със закон показва избрани лица да бъдат назначени на избрани позиции в правосъдната система. Народното събрание е излязло отвън кръга на пълномощията си и е иззело конституционни пълномощия на Висш съдебен съвет. „ Конституционният статус на този орган не може да бъде накърняван, като същият бъде задължаван да увеличи свои членове на тъкмо избрани позиции в правосъдната власт “, безапелационни са съдиите от Върховен касационен съд.
В настояването се споделя още: „ С изменената наредба на член 28 от Закон за съдебната власт се нарушава и член 6, алинея 2 от Конституцията, според който всички жители са равни пред закона и не се позволяват никакви привилегии, учредени на персонално и публично състояние. Наличието на тази наредба лишава от каквото и да е опрощение съществуването на плануваното в член 28 от Закон за съдебната власт по-особено, привилегировано състояние на членовете на Висш съдебен съвет. Такова изключение не може да бъде установявано със закон. Определени членове на Висш съдебен съвет ще заемат позиции в правосъдната власт, във връзка с които останалите съдии, прокурори и следователи ще бъдат лишени от опция да вземат участие в конкурс за заемането им. В този смисъл всъщност е налице ограничаване на равенството пред закона, учредено на публично състояние, аршин, по който Конституцията не разрешава да се вкарват ограничавания на правата на жителите, което се отнася и за заемане на която и да е обществена служба. “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР