Кариерата в публичната администрация на Европа дава възможности за развитие

...
Кариерата в публичната администрация на Европа дава възможности за развитие
Коментари Харесай

Как да си намерим работа в европейските институции?

Кариерата в обществената администрация на Европа дава благоприятни условия за развиване и положителни приходи. За да се случи това обаче претендентът би трябвало да извърви дълъг и сложен път. Наемането на хора в европейски институции става посредством продобиване на даден конкурс. Това съобщи гостът в Теодор Стойчев, началник на Бюрото на Европейския парламент в София.

" Това, е изискан даден конкурс не подсигурява, наложителни започване на работа или предложение на такава, защото от време на време минават и години до момента в който се случи това, само че дава опция да се влезе в полезрението на другите институции ".

По думите му в случай че някой желае да стартира сходна кариера, е належащо първо да се запознае с изискванията, които се изискват от бъдещите чиновници.

" Те могат да се видят на уеб страницата на европейската работа за асортимент и личен състав, където се разгласяват другите състезания, които афишират европейските институции. За другите позиции условията са разнообразни. Има позиции а равнище секретар или помощник, за които не се изисква наложително висше обучение, само че за по този начин наречените администраторски позиции се изисква избран брой години в висше образователно заведение, сполучливо довеждане докрай и кандидатстване по конкурс. Процедурата по селекция е комплицирана и минава през писмени проби, които единствено най-добре представилите се претенденти минава в идващия кръг. Има и събеседване със жури Брюксел или Люксембург. Само миналите през тези етапи могат да бъдат наети в европейските институции ", съобщи специалистът.

По думите на Стойчев е наложително владението на най-малко един от формалните езици на Европейски Съюз - британски, френски, немски.

" Конкурсът може да се издържи на френски и немски, само че на процедура е наложително притежаване на британски, поради връзката с хората ", споделя той.

Какви позиции се отварят най-често?

В Екологичен потенциал се търсят всевъзможни профили, споделя той. " В Генерална дирекцият " Комуникации " да вземем за пример, чиновниците могат да се занимават с връзки с медии, поддържане на обществени медии, с приемане на гости в Екологичен потенциал, работа в списък и така нататък Търсят се и хора, които се занимават с болничните, с поддържане на системата за неявяване в границите на институциите. "

По думите му, в случай че претендент издържи един от общите състезания, който е да вземем за пример за админ в европейските институции, тогава щом дадена институция търси човек с избран профил ще прегледат тези лауреати с дадения профил и ще ги поканят на изявленията.

Как се дефинират заплатите в европейските институции?

Според специалиста е мъчно да се дефинира, само че от голяма важност е да вземем за пример в коя страна се работи. Заплата се пресмята и от професионалния опит. Ако се започва на най-ниско равнище за админи, има разнообразни стъпки, което в последна сметка, трансформира и заплатата.

" Ако някой чиновник стартира работа и разбере, че дадена позиция не му е толкоз забавна, колкото е считал и желае да прави нещо друго в кариерата вътре в институциите, той има право да смени и да кандидатства за друга позиция и на това се гледа с подучване и утвърждение от страна на началството. В Екологичен потенциал сходна подвижност се случва минимум на седем години. Идеята е, че човек може да придобие нужните пълномощия, с цел да се оправя с голям набор от обвързване ", съобщи той.

З а стажантите не се изисква кандидатстване с изпити и тестванията, които се поставят .

" За тях е належащо да са приключили в университет и да подадат CV-то си с мотивационно писмо, избирайки съответната институция и работа. Всяка институция има своя стажантска стратегия ", споделя той.

" Колкото по-добре, искащите за стаж, напишат мотивационното си писмо, толкоз по-големи шансове имат. Именно това може да отдели един претендент от различен. След това се организират и изявленията, в случай че е належащо ", съобщи Стойчев.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР