Kaриерата на Николай Нанков в ГЕРБ започва едва на 26

...
Коментари Харесай

Любимият министър в сянка

Kaриерата на Николай Нанков в ГЕРБ стартира едвам на 26 години като регионален шеф в Ловеч и стига до върха на основното строително министерство. През годините той оцелява даже след оставка, кавги и възможни спорове на ползи. От непосредствен до Цветан Цветанов той съумява да се трансформира в политик, непосредствен до Борисов.
" Хубавото на политическа партия ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов е, че през джипката вземат решение проблемите на хората.... Да, през джипа светът се вижда по различен метод. Да, в действителност, през джипа ние доближаваме до оптимално доста хора Нека има и друга позиция, а освен през стандартните модерни медии. "

Думите са на Николай Нанков от края на януари 2021г. в ефира на Българска национална телевизия при водещия Георги Любенов. Регионалният зам.-министър, оживял през разнообразни премеждия в 12-годишната си политическа кариера, не е създател на доста крилати изречения. За сметка на това обаче беше може би най-младият назначен регионален шеф, а по-късно и може би единственият министър, чиято оставка премиера изиска, само че единствено месец по-късно се завърна като зам.-министър. Започнал като фигура, близка до някогашния зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, в този момент Нанков неразделно пътува с премиера Бойко Борисов из страната в джипа. Като представител на Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ), в чийто сектор попадат пътищата - обичана тематика на министър-председателя.

Сега Нанков е лидер на листата на ГЕРБ в Ловеч и регионален координатор на партията. Вече 10 години той е в управлението на районното министерство. Въпреки че се води заместител, наподобява доста по-ключов титуляра Петя Аврамова. Най-публичния, въпреки и лекомислен, знак за това е, че Нанков е един от най-редовните спътници на Борисов в джипката. " Аврамова ми жалост да я разхождам по прахта, само че теб ще те поставям да тичаш начело ", обърна се министър председателят към Нанков. " За мен не ви е жалост Аз нуждая се малко да потичам, да смъква някой кг ", дава отговор районният зам.-министър.
От Ловеч до оставка и оттатък
Николай Нанков е роден през 1983г., като първо е специалист по европейски средства. Той бързо се ориентира към политиката - едвам на 26-годишна възраст през 2009г. е назначен за регионален шеф на Ловеч. Според няколко източника на " Капитал " настойникът на Нанков в ГЕРБ тогава е Цветан Цветанов.

През 2011г. Росен Плевнелиев напуща районното министерство, с цел да стане президент. Неговото място като министър на районното развиване заема Лиляна Павлова (сега вицепрезидент на Европейската капиталова банка), а за неин заместител е назначен точно Нанков с ресори кадастър и ДНСК. Първият кабинет на Бойко Борисов подава оставка, следват служебни държавни управления и една година ръководство с министър председател Пламен Орешарски - време, през което Нанков е народен представител. Когато ГЕРБ се завръща на власт през 2017г., се отвори място за нов строителен министър, откакто Павлова оглави новосъздаденото министерство за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Така действително Нанков се издигна с едно ходило и влезе под светлината на прожекторите.
Капитал - брой 12
Регионалното министерство е много значимо и ръководи огромен финансов запас. Под неговата шапка попадат пътищата, ВиК бранша, строителството в страната.

Източници на " Капитал ", близки до Нанков през годините, споделят, че когато стъпва в районното министерство преди 10 години, той е бил друг от сегашния си облик. В началото е бил по-скромен, правилен, само че в следствие " властта му харесала ".

Определят го като " бърз мозък " и " шмекер ", като съвършеният образец е, че е измежду дребното близки до Цветанов толкоз високо в партията, които са оживели до момента. След абсурда " Апартаментгейт " и разводът сред ГЕРБ и Цветанов, районният зам.-министър бързо се преориентира и " сяда на задната седалка на джипа ", означават източници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР