Кариерата на Михаил Южни завърши така както и започна. Докато

...
Кариерата на Михаил Южни завърши така както и започна. Докато
Коментари Харесай

Кариерата на Полковника в цифри и факти

Кариерата на Михаил Южни приключи по този начин както и стартира. Докато всички бяха вперили нетърпеливо погледи към идния „ Лейвър Къп “, Полковника играеше своите последни дуели в скромния шампионат в Санкт Петербург пред родна аудитория. Руснакът още веднъж остана в сянката на най-големите, макар че сподели „ довиждане “ на професоналния тенис след близо 20-годишно премеждие и общо 499 победи на сингъл в тура.

Миша имаше малшанса да бъде част от едно извънредно надарено потомство – тенисисти, родени в края на 70-те години или началото на 80-те. Всички говореха за Федерер, Хюит, Родик, Сафин; след това за Надал, Джокович и Мъри, само че малко хора обръщаха внимание на работливи и скромни тенисисти като Южни. Нищо, че приказваме за състезател с 10 трофеи, който бе номер осем в света през два разнообразни интервала и който има четвъртфинали във всички шампионати от Големия Шлем. За страдание, когато си част от генерация, счупила съвсем всички значими върхове в спорта, тези достижения остават на назад във времето.

We salute YOU, Mikhail Youzhny!

Send " The Colonel " a salute to congratulate him on a successful career and retirement ‍ pic.twitter.com/P6V8Who6Ya
— ATP World Tour (@ATPWorldTour) September 20, 2018
Южни обаче несъмнено ще остане в спомените на запалените последователи на играта. На първо място – поради страхотното си дългоденствие. Колко постоянно може да срещнете тенисист, който е играл против Сампрас и Агаси; по-късно против Федерер, Надал и Родик, а в днешни дни и против младоци като Александър Зверев? Та германецът е бил на 2 годинки, когато Миша е започвал професионалната си кариера!

Южни има влиятелните общо 7 победи против огромното трио Федерер, Надал и Джокович. Най-горд той може да бъде с салдото си против Рафа – макар инкасираните 13 загуби, Полковника записа някои впечатляващи триумфи в съперничеството си с Матадора. Никога няма да не помни срещата им на US Open 2006 и неповторимия тайбрек на третия сет. Тогава бе и най-хубавият късмет в кариерата на руснака за край в шампионат от Големия Шлем – iлед успеха над Надал, той сграбчи и първия сет против Анди Родик в полуфиналите. Възроденият Анди с треньор Джими Конърс обаче обърна и завоюва мача с 3-1.

Mikhail Youzhny: 36 years young #spbopen pic.twitter.com/B2K3vDY3F6
— Tennis TV (@TennisTV) September 20, 2018
Другите победи на Южни над Рафа са също паметни – двата триумфа в Дубай и, несъмнено, крушението на финала в Ченай, когато Миша даде единствено един гейм на своя популярен конкурент. Това е и най-тежката загуба в кариерата на испанеца.

Никога обаче не съумя да победи Федерер. Спомням си едно изявление в лимузината на Ролан Гарос, когато руснакът съобщи, че това е една от дребното останали фантазии за него в тениса – да надделее най-малко един път над евентуално най-великия. За страдание, това по този начин и не се случи, а може би най-близо бе при последния им 17-ти конфликт, когато водеше с 2-1 сета на обичания си US Open, само че краят още веднъж бе същият като при предходните 16 пъти.

Когато става дума за съперничеството си с Федерер, Миша нееднократно е трябвало да понася и тежки разгроми. По време на една такава лекция на Маестрото в четвъртфиналите на Уимбълдън 2012, Южни се усещаше толкоз беззащитен, че се обърна към Андре Агаси в Кралската ложа: „ Какво би трябвало да направя? Кажи ми, какво повече би трябвало да направя? “ Дори тази постъпка демонстрира, че Миша бе специфичен облик. Колко от актуалните играчи биха иронизирали по този метод самите себе си в сходен миг?

Мнозина биха запомнили Южни и с ексцентричния му манталитет. Добре известна е случката против Николас Алмагро в Маями през 2008 година Миша бе толкоз ядосан от своя неточност, че стартира да удря вбесено главата си с кордажа на ракетата. След като шурна кръв от челото на Полковника, играта трябваше да бъде спряна за към 10 минути, с цел да бъде позакърпен от физиотерапевта. Алмагро, а и публиката на втория по величина корт в Маями, се усмихваха и не можеха да повярват на случилото се. С ранена глава Южни въпреки всичко завоюва мача.

По-важното е по какъв начин ще бъде запомнем Южни като тенисист. На първо място, с чудесния си и ексцентричен бекхенд с една ръка. Много постоянно можехме да забележим по какъв начин лявата ръка до последно оказва помощ в осъществяването и в последния миг пуска дръжката на ракетата. След това, с борбеността си на корта. Миша не се предаваше в дуелите си до самия край. Това се отнася и за цялата му кариера – макар че тялото му е казвало да спре още през 2015 година, той продължи да се състезава до 2018 година Руснакът реши да се сбогува и с US Open, макар че трябваше да напусне корта след мача си с Маркос Багдатис заднишката – с цел да опази схванатите си квадрицепси.

За страдание, и други тенисисти от поколението на Южни към този момент са покрай края. Давид Ферер, Жулиен Бенето, Жил Мюлер – също ще кажат „ довиждане “ в околните месеци. Вероятно ще бъдат оценени същински след 10 или 20 години, когато всички ще схванат какъв брой особено потомство сме имали шанса да следим!

TennisKafe.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР