Кърджали. Цената на агнешкото месо в Кърджали се повишава в

...
Кърджали. Цената на агнешкото месо в Кърджали се повишава в
Коментари Харесай

Кърджали: Цената на агнешкото месо в града се повишава в дните преди Великден

Кърджали. Цената на агнешкото месо в Кърджали се покачва в дните преди Великден, съобщи сътрудник на Радио " Фокус " . На Пазар на производителя в града няма по-ниска цена на предлаганото агнешко на дребно от 13,00 лева./кг, като в дребните магазини варира от 13,25 до 13,50 лева на кг. В огромните търговски вериги цената на един кг е от 14.00 до 14,42 лева./кг. Средно за живо тегло от плантация в Кърджалийско цената стига до 5,50 лева, а за трупно до 12 лева./кг. Цената за цяло агне се е повишила от 12,50 лева./кг на 12,75 лева./кг тази седмица спрямо миналата на Пазар на производителя, а в огромните вериги цяло агне не се предлага.
Средната цена на едро нацяло агне за страната е по-висока - 13,52 лева./кг, като стойностите по области са в диапазона от 12,75 лева./кг в Кърджали, Пазарджик, Пловдив и Хасково до 15,75 лева./кг във Варна, Добрич и Шумен се показва в ценова информация на МЗХГ. В осем области се регистрира повишаване на цените на продукта с сред 1,1% и 5% на седмична база, а само в Хасково има намаляване с 1,9%. Така междинната цена на дребно за страната е до 13,86 лева./кг.
Да напомним, че българското агнешко би трябвало да бъде маркирано със наследник щемпел, а чуждото– с червен, съгласно регламента, оповестен от Агенцията по храните в навечерието на великденските празници, също така на щанда наложително би трябвало да има табела с ясно упомената страна на генезис, развъждане и кръвопролитие. Засега няма данни от Областна дирекция по сигурност на храните-Кърджали за открити противозаконни кланици, които в други години са били установени край някои села в региона. Вчера в границите на две профилирани интервенции са открити 29 агнета и 70 броя трупно месо без документи за генезис, като следите на едната водят до транжорна в Крайно село. Съставени са актове от чиновници на Областната дирекция по сигурност на храните по Закона за ветеринарномедицинската за нарушени правила при производството, съхранението или търговията с животни, с което се основава заплаха за здравето и живота на потребителите. Икономическа полиция е разкрила и 120 кг телешко месо без явен генезис в село Срединка в частен дом през вчерашния ден, за което също са формирани актове. В региона към 6 май, с изключение на за Гергьовден, има нараснало търсене на агнешко за празнуването на обичайните пролетни селищни празници „ мае “ и е допустимо да се продават животни и месо без документи за генезис.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР