Кърджали. Командването и щабът на 61-ва Стрямска механизирана бригада, като

...
Кърджали. Командването и щабът на 61-ва Стрямска механизирана бригада, като
Коментари Харесай

Офицери и сержанти от 61-ва Стрямска механизирана бригада поднесоха венци пред паметника на Освободителите в Кърджали

Кърджали. Командването и щабът на 61-ва Стрямска механизирана бригада, като край на собствен образователен поход са решили да посетят Кърджали и Регионалния исторически музей. Те са наследници на 28-ми Стремски пехотен полк, част от Хасковския отряд, освободил града през 1912 година, а също и Източните Родопи, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ .

Бригаден военачалник Деян Дешков, пълководец на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, сподели,че управлението е решило да свърже общоприетите си ежемесечни походи с историята на формированията. „ Днес тук с военна униформа сме единствено аз и моите заместници - командирите на батальони. Другите офицери и сержанти от щаба на бригадата са цивилни. Идеята пристигна от там, че по принцип формированията на Българската войска, обвързвано с физическата активност, имаме ежемесечно походи на огромни дистанции.

Генерал Дешков добави, че всеки три или четири месеца вършат такива походи, главно по местностите, където са се водили борбите на полковете на бригадата, на които е правоприемник. „ На 28-и Стремски полк, на чието име бригадата носи името си 61-ва Стрямска механизирана бригада. Тя още е правоприемник на 21-ви Средногорски полк и на 23-ти Шипченски полк, тъй като е дислоцирана в два гарнизона - гарнизон Карлово и гарнизон Казанлък “, уточни той.

Генералът сподели още, че те са наследници на няколко военни формирования. „ Днешният ден и задачата на нашето посещаване беше да поставим венец на героите на Освободителите на Кърджали, тъй като тук много починали е имало от Каровския регион и гарнизон и също по този начин на 28-ми Стремски полк, като част от Хасковския отряд, който е освободил Кърджали. Но главно, ние посетихме местностите, където 28-ми Стремски полк е водил боеве и чисто по военному направихме оперативно-тактически разбор. Освен отбелязването паметта на предците, такива визити спомагат за оперативно-тактическата подготовка на командирите и старшите офицери. Затова и щабът е тука, по тази причина и командирите на батальони и дивизиони са тука - с цел да съвместим историята, потребното от военна позиция, с приятното да посетим един град от страната ни, също по този начин и да отбележим паметта на починалите ни предшественици “, добави той.

Бригадата е дала в задачи починали, а от 28-ми Стремски полк са починали 30 индивида в боевете за Кърджали. „ В музея ни описаха за две неща. Едното беше за дейностите през октомври месец на Хасковския отряд и по-специално на десния фланг, на който е бил 28-ми Стремски полк и историята на паметника, който е зад мен, което в действителност беше впечатляващо “, уточни той.

Дарина ДЕЕНИЧИНА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР