Кардинал Анджело Бечиу – висш духовник и бивш близък съветник

...
Кардинал Анджело Бечиу – висш духовник и бивш близък съветник
Коментари Харесай

Осъдиха кардинал Бечиу на 5,5 години за финансови измами във Ватикана

Кардинал Анджело Бечиу – върховен свещеник и някогашен непосредствен консултант на папа Франциск беше приет за отговорен в машинация и наказан на 5,5 години затвор, оповестява Euronews.

Tрибуналът на Ватикана произнесе присъдите си към него и още девет подсъдими по обвинявания в комплицирана финансова скица за корист с активи на Римокатолическата черква.

Изслушванията по делото продължиха две години. Съдия Джузепе Пинятоне прочете присъдите в преустроената правосъдна зала във Ватиканските музеи.

Съдебният развой е невиждан случай, а 75-годишният някогашен непосредствен консултант на папата е най-висшият чиновник на Католическата черква, който се изправя пред наказателния съд на Ватикана - гражданската правосъдна система на града-държава.

Бечиу е някогашен префект на Каузата на светците, добавя Euronews.

Той беше отхвърлен от поста от папа Франциск преди три години след обвинявания в заграбване на средства, корист със служебно състояние и заблуждение на очевидци. Обвинението изиска присъда от седем години и три месеца затвор.

За разлика от множеството обвинени, Бечиу присъстваше на съвсем всички 86 чувания, като съобщи, че папа Франциск очевидно е желал той да бъде изправен пред съда, откакто го е принудил да подаде оставка и е лишил привилегиите му като кардинал още преди да му бъдат повдигнати обвинявания.

Освен Бечиу, прокурорите упрекнаха девет други лица в голям брой хипотетични финансови закононарушения, произлизащи от инвестицията на държавния секретариат в размер на 350 млн. евро в превръщането на някогашен склад на Harrods (Лондон) в първокласни жилища.

Прокурорите настояват, че ватиканските монсеньори и брокери са измъкнали от Светия трон десетки милиони евро под формата на такси и комисиони, а по-късно са го изнудили за 15 млн. евро, с цел да му правят отстъпка контрола върху постройката.

Прокурорите желаеха присъди по близо 50 разнообразни обвинявания в машинация, заграбване, пране на пари, корупция, корист със служебно състояние и изнудване. Те желаеха затвор от 3 до 13 години и обезщетение от над 400 млн. евро, с цел да се опитат да възстановят почти 200 млн. евро, които съгласно тях Светият трон е изгубил от неприятните покупко-продажби.

Прокурорите упрекнаха Бечиу и в заграбване на средства за това, че е изпратил 125 000 евро от Ватикана на благотворителна организация в Сардиния, ръководена от брат му.

Бечиу твърди, че локалният свещеник е изискал парите за пекарна, в която да работят младежи от рискови групи, и че парите са останали в епархийската каса.

Бечиу е упрекнат също по този начин, че е плащал на сардинка, Сесилия Мароня, за нейните разследващи услуги. Прокурорите са наблюдавали банкови преводи на стойност към 575 000 евро от Ватикана към словенска подставена компания, благосъстоятелност на Мароня.

Бечиу съобщи, че е считал, че парите отиват за възнаграждение на английска охранителна компания, която да договаря за освобождението на Глория Нарваес, колумбийска монахиня, взета за пленник от ислямски бойци в Мали през 2017 година

Той добави, че Папа Франциск е разрешил до 1 млн. евро, което е изненадващо самопризнание, че Ватиканът е подготвен да заплати откуп, с цел да освободи монахиня.

Първоначално процесът се разглеждаше като знак за финансовите промени на Франциск и желанието му да се оправи с хипотетичните финансови злоупотреби във Ватикана, само че той се трансформира в нещо като бумеранг за репутацията на Светия трон с разкритията за вендета, шпионаж и даже заплащания на откупи на ислямски бойци.

Дори информационният отдел на Ватикана съобщи, че процесът е бил " стрес тест " за тяхната правна система.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР