Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3 процента за цялата

...
Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3 процента за цялата
Коментари Харесай

Галин Цоков: Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3% за цялата страна

К арантинираните паралелки от коклюш са под 0,3 % за цялата страна и са по-малко от 100, работим доста добре взаимно с Министерството на здравеопазването. Подготвили сме взаимно насоки към учебните заведения, които вероятно ще се разпространят от Регионалните здравни инспекции (РЗИ), в случай че има зараза, оповестена от коклюш.

Това сподели служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков преди форума за представянето на първия по рода си световен отчет на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните възпитаници.

По мотив на карантинираните паралелки, статистиката е такава, че е за цялата учебна система - от подготвителните групи в учебните заведения до 12-и клас, изясни министърът.

Той съобщи, че учебните заведения работят в доста добра съгласуваност със съответното РЗИ и с Министерството на образованието и науката. 

" Предстоящите почивни дни и ваканцията ще допринесат да спадне броят на болните от коклюш, както и напрежението в обществото, и родителите, и учениците да бъдат спокойни ", изрази убеденост министър Галин Цоков.

Той означи, че учениците би трябвало да се съсредоточат върху държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване, които предстоят. 

По-рано основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев разгласи в ефира на, че няма да се вкарва изключителна епидемиологична конюнктура в страната поради разпространяването на коклюш, тъй като не е належащо.

Според Кунчев не се постановат изключителни ограничения, а карантина ще се вкарва единствено в съответни учебни заведения и детски градини, където има болни, като се вкарва и онлайн образование.

По думите му има доказани случаи на инфекцията в 21 области в страната.

Междувременно здравните управляващи се събраха в Министерския съвет, с цел да дадат повече информация за разпространяването на коклюш и повишението броя на инфектираните.

А инспекция на демонстрира, че чаканите 2000 ваксини за бременни в третия триместър към момента не са налични по аптеките. Медикаментите обаче не са пристигнали даже по аптечните хранилища.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР