Карантината за Covid-19 и други заболявания вече няма да е

...
Карантината за Covid-19 и други заболявания вече няма да е
Коментари Харесай

Карантината ще бъде извадена от общия лимит за болничните

Карантината за Covid-19 и други болести към този момент няма да е част от общия предел за болничните, плануват ремонти в Наредбата за здравната експертиза, оповестени от Министерството на здравеопазването за публично разискване. Сега тя е включена в общия предел с болнични дни, което основава доста компликации за хората, които са употребили или им се постановат да употребяват дълъг болничен заради други болести.

Според Наредбата за здравната експертиза късите болнични до 40 дни в годината се издават еднолично от персоналните лекари, по-дългите – до 180 дни – от лекарски консултативни комисии (ЛКК) и за най-продължителните над 6 месеца човек би трябвало да се яви пред ТЕЛК. Според същата разпоредба болничният за карантина също се издава еднолично от персоналния доктор. Проблем обаче поражда когато човек към този момент е изчерпал лимита си от болнични дни, които могат да се издадат еднолично от лекуващия го доктор.

Така хората, които се карантинират, само че заради друго заболяване или увреждане са употребили непрестанен болничен от 180 календарни дни без спиране или 360 дни с спиране в две предишни календарни години и в годината на боледуването, с цел да получат болничен лист за карантина би трябвало да се явяват на ЛКК и ТЕЛК.

От Министерство на здравеопазването показват, че това изцяло опонира на здравната целенасоченост болничният лист при карантина да се издава еднолично от лекуващия доктор за целия интервал на карантината, каквато е наредбата на член 37 от Наредбата за здравната експертиза и която има съществена цел да не се позволява разпространяването на заразното заболяване, посредством неведнъж явяване на човек пред разнообразни органи на здравната експертиза по време на карантина, наред с другите пациенти.

Нещо повече – в тези случаи хората са принудени да нарушават предписанието на здравните управляващи да не излизат от оповестеното място на престояване през интервала на карантината, с цел да получат направление за ЛКК, да се явят на ЛКК, да се явят на ТЕЛК за приемане на решение и след това още веднъж да се явят на ЛКК за приемане на болничния лист въз основа на решението на ТЕЛК.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР