Караниколов обсъди с посланика на Куба възможностите за увеличаване на

...
Караниколов обсъди с посланика на Куба възможностите за увеличаване на
Коментари Харесай

Куба купува наши кораби?

Караниколов разиска с посланика на Куба опциите за увеличение на двустранния стокообмен

"Считам, че сред България и Куба съществуват редица способи за взаимноизгодно съдействие в доста области, в синхрон с участието на България в Европейския съюз и участието на Република Куба в Асоциацията за латиноамериканска интеграция ", съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов на среща с Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе, дипломат на Куба в България.

Той добави, че се надява в границите на положителните двустранни връзки да се набележат и осъществят съответни начинания за увеличение на взаимната търговия, вложения и реализирането на взаимни планове в области от общ интерес.

На срещата бяха разисквани още и опцията кубинската страна да закупи кораби и други плавателни съдове от български производители, както и разновидностите пред българските компании от млекопреработвателната и консервната промишленост да стъпят на кубинския пазар.

Кубинската страна интензивно изследва методите за усилване на икономическото и външнотърговското съдействие с България, съобщи Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе. „ Надявам се да реализираме прогрес в комерсиалния продан сред двете страни, каквато е и моята цел “, акцентира той.

През първите пет месеца на 2017 година данните на митническата статистика демонстрират, че двустранният стокообмен сред България и Куба се усилва с 20.47% по отношение на същия интервал на предходната година, възлизайки на 1.53 млн. щ.д.

През 2016 година цената на износа на кубинската страна е в размер на съвсем 3.43 милиарда щ.д. Основни експортни артикули на страната са: петрол, никел, медицински артикули, захар, тютюн, риба, цитруси и кафе.

Куба внася главно: нефт, хранителни артикули, машини и съоръжение, артикули на химическата индустрия. През 2016 година вноса на страната е в размер на 12.34 милиарда щ.д.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР